27.07.2024

Петте принципа на Си и Путин,взривиха американската дълбока държава,но успокояват страховете на хората в Европа и САЩ.

Това бе особено важно след опита за убийството на Роберт Фицо и опастността от гражданска война в Словакия и не само там,както писа хърватския Advance.

Петте принципа трябва да успокоят европейците и американците за евентуална агресия срещу тях,но реално слагат мирно и кротко,край на американската дълбока държава и обявиха раждането на многополюсния свят.

„Си Дзинпин прегърна Владимир Путин. Главите в американската дълбока държава експлодираха. Многополюсният свят вече е тук“,каза експертът по геополитика, Дани Хайфонг.

Китай,Бразилия и Южна Африка обявиха, че няма да участват във фалшивата мирна конференция,на която Украйна отново ще изнудва пари за войната, на 15-16 юни в Швейцария. Обсъждането на конфликта без Русия е абсолютно налудничаво и може да дойде само в хазарските безпомощни болни мозъци.

Тайната на успешните отношения между Русия и Китай е във взаимното уважение.Русия и Китай дадоха пример за ползотворно сътрудничество между големи сили, пише Global Times.

Опитът за убийството на словашкия премиер Роберт Фицо взриви Европа, но не толкова,колкото Словакия. Изглеждаше, че Европа е оставила тези времена отдавна в миналото. Словакия е „на ръба на гражданска война“ и не е само тя. Европа кипи от политика, а медийните заглавия създават атмосфера на насилие,пише Advance,Хърватия.

А,Си Дзинпин и Владимир Путин,след разговорите се срещнаха с пресата и подписаха и публикуваха: „Съвместно изявление на Русия и Китай за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизане в нова ера“.

Си Дзинпин и Путин дефинираха следните пет принципа:

Първо,въз основа на взаимно уважение, Китай и Русия се ангажират да се подкрепят твърдо по въпроси, свързани с основните интереси и на двете страни.

Второ,страните се придържат към печеливша за всички страни политика, за да формират нова архитектура на взаимноизгодно сътрудничество.

Трето,Пекин и Москва се придържат към вековно приятелство и предават факела на това приятелство от поколение на поколение.

Четвърто, в духа на стратегическото сътрудничество Китай и Русия се ангажират съвместно да направляват реформата на глобалното управление в правилната посока.

Пето, Китай и Русия се ангажират да насърчават политическото разрешаване на конфликти в името на истината и справедливостта.

Длъжен съм да напомня,че Москва не планира да превзема Харков.Русия няма планове да поеме контрол над Харков, пише Le Figaro, цитирайки думите на Владимир Путин. В петък Владимир Путин каза, че офанзивата в североизточната част на Украйна е отговор на украинските атаки на руска територия, след което той увери, че Москва не възнамерява,“в момента“ да превзема Харков. „И аз казах публично, че ако това продължи, ще бъдем принудени да създадем зона за сигурност – санитарна зона“, каза руският президент на пресконференция в Харбин,когато пристигна в Китай.

Бих казал,че“в духа на стратегическото сътрудничество Китай и Русия се ангажират съвместно да направляват реформата на глобалното управление в правилната посока“,което взривява устоите на американската дълбока държава.

А,сега идва и успокоителната част за европейците и американците,наплашени от американската дълбока държава:

„Китай и Русия не са военно-политически съюзници, а представляват нов модел на отношения между големи сили, характеризиращ се с принципите на необвързаност, неконфронтация и ненасочване срещу която и да е трета страна. Развитието на отношенията им,има своя вътрешна логика и движеща сила. Те не представляват заплаха за никоя страна по света“.

Както Русия, така и Китай подкрепят многополярността, противопоставят се на хегемонията и едностранчивостта в международни организации и твърдо поддържат международната справедливост. В момента някои страни,(разбирай САЩ и страните от НАТО б.а.),използват националната сигурност като извинение за насърчаването груповата политика.

Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Китай и Русия споделят сходни възгледи за сигурността и заедно се противопоставят на игрите и манталитета на Студената война, груповата политика, блоковата конфронтация, разделението на света въз основа на идеологии и политически системи и намесата във вътрешните работи на други държави. Това е положителен фактор за целия свят.

Както казаха в Словакия, след опита за убийство на Фицо, „страната е на ръба на гражданска война“,пише Advance. Хейтърските постове се множат в социалните мрежи. В съвременна Европа дори минималното отклонение от дадена линия, и това отличава Фицо,се възприема като вид предателство на „клана“. Във всеки случай опитите за убийство бяха смятани за нещо от миналото, ниво на насилие, което поне в Европа вече не се среща.

Коментирайки опита за убийство, словашкият вътрешен министър Матус Сутай Есток каза: „Словакия е на ръба на гражданска война, социалните мрежи, където омразните публикации се умножават дори сега – след нападението.

Що се отнася до политиката в Европа, всеки, който някога се е потопил в четене на коментари в социалните мрежи знае, че там всъщност има повече от достатъчно омраза. И двете страни,(ако са две,а не повече),проявяват еднакво силна омраза по каквато и да е причина. Това вече не са просто различни мнения и не може да става въпрос една страна да разглежда и разбира противоположната гледна точка.

Хората са готови да мразят другите заради най-тривиалните неща, от спорта до музиката, и човек може само да си представи колко много отрова се бълва сега от политиката, особено когато става дума за толкова чувствителна тема като въоръжения конфликт в Украйна.

Роберт Фицо открито се противопоставя на изпращането на оръжие в Украйна. Много словаци го подкрепят в това,но много не. Тези, които са против него, са допълнително „мотивирани” от натиска на медиитена ДД, които представят политиката на Фицо като опасност за цяла Европа.

Заместникът на Фицо, Робърт Калиняк точно формулира проблема, който описа днес: „Ето до какво доведе неспособността да се приеме волята на част от обществото,която не устройва друга определена група“.

Достатъчно е да си припомним заглавията на влиятелни медии в дните след победата на неговата партия: АП писа: „Тъй като доверието на Словакия в демокрацията намалява, нейният избран лидер води кампания срещу помощта за Украйна.“ Всички мнения водят до едно заключение: Фицо е заплаха за демокрацията. И защо? Защото не иска да помогне на Украйна.

Георги Марков след покушението срещу Фицо:“Стрелбите ще продължат! Битката с неолибералните радикални комунисти на Сорос е на живот и смърт“. Похитителят Юрай Синтула хладнокръвно изстреля 5 патрона в тялото на премиера, признавайки хладнокръвно, че не е доволен от политиката му. Часове преди политическата екзекуция стрелецът и няколко души реват: „Да живее Украйна! Предатели! Стига Фицо!“ Видеото може да се види по телевизиите Magyar Nemzet и Маndiner hu.

Какво каза Фицо, което ги ядоса толкова? В статия на френския онлайн канал Фицо е цитиран да казва: „За нас е жизненоважно да установим добри отношения с всички страни по света, включително Руската федерация.“ Явно това е недопустимо за ястребите.

В същата статия се цитират други думи на Фицо: „Войната в Украйна започна през 2014 г., когато украинските фашисти убиха цивилни от руска националност.“ Но други политици казаха същото като него през 2014 г. Тогава можеше да се говори за прословутия полк „Азов“ и връзката му с неонацизма. Можеше да се говори за украинския „Десен сектор”. Днес всички тези теми са табу и вероятно от Фицо се очакваше да се съобрази. Но той не го направи.

Чест прави на Си и Путин,че в тази тежка обстановка се опитаха да успокоят страховете на хората в Европа и САЩ от двете световни ядрени сили-Китай и Русия.

Йордан Халачев