23.07.2024

След 9 месеца „управление“ ППДБ-Спаси София се сетиха за конкурсите за общински търговски дружества. Внесли са доклади за обявяване на процедури по подбор на членовете на бордовете на Топлофикация, Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен, Център за градска мобилност и Софинвест. Мандатите им са изтекли и е редно да има подбор, конкурси, но въпросът е по какви критерии.

Според доклада на Борис Бонев и компания един от критериите за оценка ще бъде „добра репутация“. Друг критерий „планирани социален и екологичен ефект“, включително намаляване на въглеродните емисии. Все едно няма да избираме кой ще управлява, а кой е по-голям екоактивист.

Между другото – има внесен доклад от един месец, който го бяха оставили на трупчета, защото негов автор е Диана Тонова от БСП. Криха го от целия общински съвет. Защо?

Освен „екстравагантните критерии“ за подбор спасителите оставят без никакви промени и сегашните състави на бордовете на изброените дружества. Ако си спомним недалечното минало – за тях използваха всякакви епитети, критикуваха, оплюваха, но явно рязко са забравили какво говореха. Нещо повече – не предлагат промени дори в Топлофикация, нищо че именно те сочеха какви нарушения имало. Преди десет дни пък нарочиха всички ръководства и не ги освободиха от отговорност точно с аргумента, че можело да има нарушения. Така хем твърдиш, че може да има нарушения, хем оставяш същите ръководства. Противоречието е видимо. Но и ситуацията е ясна – шантаж.

Между другото Терзиев и ППДБ-Спаси София имат опит с конкурсите – без нито един съветник от опозицията смениха директорите на общинските предприятия на тъмно. Например директора на ОП „Туризъм“, директора на ОП „Екоравновесие“, директора на ОП „Гробищни паркове“. Прозрачно, честно и почтенно си наредиха партийните кадри с нагласени конкурси, а някъде и без конкурс. Те цял секретар на Столична община си сложиха по втория начин, че едни бордове ли няма да сменят…

Задава се поредният грандиозен скандал, който ще сътворят спасителите на София. Те не намериха дори за нужно да обсъдят с останалите представители на партии и коалиции в СОС дори техническите аспекти на тези конкурси. Давай през просото.

Очаквам после пак някой друг да е виновен на Бонев и компания. И както винаги да плачат по медиите, че имат много хубави намерения, но все някой им пречи.

Задавам и въпрос към ППДБ-Спаси София – как мислите да съберете подкрепа, като дори не намерихте за нужно да проведете консултации за процедурите по конкурсите? Кой ви е длъжен, за какво и защо трябва да подкрепяме шантавите ви критерии?

Карлос Контрера