02.02.2023

Преди избори и веднага след тях се правят най-много поразии в общините. Както са ОУП на Пловдив, има и още няколко сделки, които са скандални, но обществеността още не се е усетила. Но пък, пловдивчани сме свикнали. Голямо възмущение, напиращи за партийни лидери и политици хорица си правят зверски пиар от протести и писания срещу решенията и резултатът е кръгла нула.

Помните ли кога общината апортира над 34 декара в дружество на Гергов? Включително 200 декара общински разсадник, та сега даваме милиони на година за разсад от чужди разсадници? Помните ли как апортираха имоти в Стария град? Помните ли как общината апортира десетки декари лонгозна гора на Гребната база в едно търговско дружество, увеселително, което никога не заработи, но общинските имоти станаха частна собственост? Помните ли колко имоти се дадоха на безсмислена концесия с никаква печалба?!?!

Е, и да помните, какво направихме? Да имаше хора пред багерите? Пред общинския съвет?! Да беше потърсена отговорност от общинските съветници? Впрочем познавам общински съветници, които станаха доста богати след включването си в политиката, без да си променят работата иначе. Едно натискане на копчето може да генерира сериозна сума в портфейла. За търговията с влияние ми е отвратително дори да говоря. Всички знаем кой на кого е човек и колко точно е некадърен.

Познавате ли всички общински съветници в Пловдив? То, не че ни трябва цяло стадо съветници, ей един Ню Йорк се оправя със седем броя. Но пък яко захлебват. Трапезните мнозинства са ежедневие. И никой не им търси отговорност. Колективната безотговорност на Общинския съвет води само до защита на частни интереси за сметка на общината, до порочни решения и дори престъпни такива. Но виновни няма. Виновни сме ние, защото избираме по партии, не ги следим какви ги вършат и се подвеждаме по евтиния пиар на политиците.

Така си избираме и контролираме и депутатите и кметовете. И после се чудим защо нищо не върви и държавата и общината отиват по дяволите. Поне няколко съветника и кметове няма ли в затвора, нещата няма да тръгнат към оправяне.

Впрочем колко от вас знаят какво е ОУП и какви са последиците от приемането му? От това започва – да знаете кое какво е, да знаете последиците и да реагирате адекватно. Всъщност май съм оптимистка. Хората започват да се интересуват от проблемите, едва когато проблемите ги настъпят….

Елена Гунчева-Гривова