13.06.2024

Пореден скандал с изтичане на лични данни на българи разтресе родната действителност, но този път границата на поносимост наистина бе прекрачена, защото вече става въпрос за стотици хиляди непълнолетни ученици.

Частният електронен дневник „Школо“ премина в ръцете на чуждестранна фирма, която безконтролно ще събира и обработва данни за цялата ни образователна система.

Особено фрапиращото безобразие в случая обаче е ролята и реакцията на държавата и по-конкретно на Министерството на образованието.

Ден след обявената продажба то разгласи, че изобщо не е знаело за сделката и тепърва ще сезира компетентни институции да нищят казуса.

Само че вече е много, много късно за реакции. Престъпният резил е факт. Британците са получили достъп до всичко, каквото сме им предложили на тепсия, и каквито и мерки да се предприемат, те са фатално обречени.

Случилото се категорично засяга националната ни сигурност в бъдеще, но поставя въпроси и за миналото – как изобщо държавата е допуснала платформа с толкова разнородна и обширна лична информация да бъде в частни ръце от години и свободно да прониква в хиляди български училища.

Така че обстоятелствата около продадените българчета са били напълно предизвестени, а юздите на системата – отдавна изпуснати.

изт:Дума