23.07.2024

В няколко точки президентът оспорва част от конституционните промени. Веднага е образувано конституционно дело, следващата стъпка е да се обсъди допустимостта на това искане. Впрочем, някои партии също дадоха заявки, че ще сезират Конституционния съд заради промените в основния закон, така че не е изключено да се разрасне кръгът от въпроси пред Конституционния съд.

o

Това заяви в ефира на Nova News конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.Той допълни, че до едномесечен срок може да се премине към обсъждане по същество на въпросите и през пролетта да се стигне до решение за това дали приетите промени в основополагащия закон на страната са противоконституционни.По темата със съдебната реформа проф. Стоилов посочи, че тези, които най-много лобират за такава, не могат да я обяснят по същество пред магистратите.Огромната част от проблемите на съдебната система не зависят от Конституцията, тъй като тя дава едно абстрактно ниво, което влияе на организацията на съдебната власт. Има три различни аспекта – нормативен, организационен и кадрови. Няма как да говорим за успешна съдебна реформа, ако не се действа едновременно в тези три направления, обясни той.Според него вниманието е прекалено много съсредоточено върху организационните проблеми, касаещи най-вече върха на управлението на съдебната система, в което конституционният съдия съзира „опит за преразпределяне на властта“.

По думите на Янаки Стоилов сред истинските проблеми на съдебната власт са срочността на делата, разкривайки случаи, при които дадено разпоредително заседание се насрочва чак за след година. Той също така попита какво става със знакови дела като фалита на КТБ.

Сегашните управляващи казват, че между тях имало взаимен контрол, за да се предотврати корупцията, но аз искам да попитам какво стана с вчерашната корупция, когато участниците в същото това управление взаимно се обвиняваха едни други, попита в заключение проф. Стоилов.

mediamall.info