06.02.2023

Още в първите им публични прояви биеше на очи забележителна улесненост да лъготят

Президентът Румен Радев напоследък заяви за двамата от Харвард: „Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора. Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. За съжаление, българите получиха лъжа. Ще надживеем тази шарлатания“.

Да е бил излъган – не се приема. Още в първите публични прояви в маниерите и приказките им биеше на очи забележителна улесненост да лъготят, изопачават и заблуждават без да мигат. Скоро всенародно бяха забелязани и някои изобличаващи грехове.

ПростоКиро беше уличен като лъжец от Конституционния съд, но обяви, че не се чувства виновен и не се страхува.

Безстрашно лъга много пъти след това, прави го до днес. Мортен Лунд, бивш съдружник на Василев, сподели: „Той е измамник… Аз бях глупав и наивен, и му повярвах“.

Радев нито е глупав, нито наивен. Несъмнено не се е подлъгал да ги подкрепя активно, а е бил подтикнат да го прави. От онези, които подготвят и прокарват на власт в подчинени страни такива хубостници, за да изпълняват техните поръчения. Като техни хора са пределно нагли дори и след политическото си сгромолясване. Склонни да хапят ръцете, които са им правили добрини.

Това е една от основните шест черти на шарлатаните. Не признават свои грешки, бягат далеч от спорове с професионалисти в дадена област, отхвърлят получени от други резултати като нападат брутално показалите ги.

Неразубедими в своите твърдения, невъздържано агресивни спрямо критиците си и съмняващите се – такива се представиха активистите на „Промяната“ многократно.

Втората черта, отличаваща шарлатаните, е широкото рекламиране на техните способности, идеи, планове и продукти. Проглушиха ни ушите с геройски намерения за реформи в съдебната и всички други системи, с бързо разрешаване на стари междудържавни крамоли, затегнати обществени раздори и хронични разногласия. За край на всички кризи, за два моста и три тунела.

Трета черта е претенцията за големи възможности в широкозначими за хората области и особено в актуалните към момента. Като лечители шарлатаните лекуват „всичко“, особено редки и трудно лечимите болести. В политиката преди са прогонвали дявола и еретиците, сега изкореняват комунизма, окончателно преборват корупцията, мафията, мутрите. Доставят евтини газ и петрол.

Четвърта характеристика е намирането и предлагането на прости средства и подходи за решаване на сложни проблеми. Създава се авиолиния между София и Скопие – край на споровете ни с македонците! Заменяме досегашните преговарящи с някакви млади лидери – историческите ни препирни стихват и пием по едно червено.

Пета особеност на шарлатанина е неговата артистичност, наред с безогледна пробивност и незряло упорство при преследване на мъгляви цели. Случайници, въздухари и головодници са лидерите на ПП. Слабо подготвени теоретически, без практически опит, с претенции за изключителност, те изискват от привържениците си да ги имат за месии и сляпо да ги следват.

Резултатите, които тези измамници обещават или които обявяват за постигнати, печалбите от някоя сделка, ефектите от икономически или политически решения или действия често се представят за плод от тяхната чудесна намеса. Без тях – задължителен провал, с тях – сигурен възход.

Прилагането на този шаблон при проверка за шарлатании в която и да е област дава сигурен резултат. Наличието на две от шестте характерни черти би следвало да породи съмнения, на три и повече – сериозни подозрения. Тук са шест от шест, значи президентът Радев е прав, кирчовците са шарлатани.

Прав е и че българите получиха лъжа и то не една и две. С негово съдействие.

Автор: Д-р Илия Илиев