19.04.2024

Върху нещастната визита на Николай Денков и компания в САЩ се изсипаха тонове отровна жлъч, виртуална ирония, политически бомбардировки и откровени гаври. Всичко в това посещение е изначално сбъркано – вратите на Белия дом се оказаха хлопнати за българските управленски влъхви, в Държавния департамент се направиха на ударени, че от далечна България идва високоелитна делегация, а дори и в Пентагона не си направиха труда да потърсят на картата къде е тази странна държава, за да видят дали си струва да обменят няколко думи с нейните върховни политически телеса.
Винаги остава надеждата секретарката на някой шеф на отдел да ги почерпи с кафе, за да могат да си направят селфи пред картата на САЩ, но знае ли човек…
Изобщо – епичен провал.
Но въпреки това трябва да погледнем истината в очите. Без това посещение в Далечните Земи Отвъд Океана правителството на Сглобката щеше да е безсмислено като мазна хартийка от баничка, приготвена с палмово масло.
Посещението в САЩ е върховен смисъл на управлението на тази страна от години. Това е осъщественият блян на политическия иконом – най-накрая да го допуснат в стаята на господаря и да му позволят да разтреби луксозната посуда.

С други думи – посещението в САЩ е не политическа, а поклонническа мисия. При изворите на небесния евроатлантизъм.
Ненапразно Николай Денков обяви на всеослушание, че там ще представя резултатите от управлението у нас. Вярно е – така и не стана ясно пред кого ще ги обобщава, но не злобейте, хейтъри такива. Човекът може да обикаля от „Макдоналдс“ на „Макдоналдс“, за да запознава обикновените американци с великите постижения на Сглобката в рязането на паметници и купуването на луксозни апартаменти.

Има нещо много нелепо в тази поза на лакейски ентусиазъм, която кабинетът ни демонстрира. Всяка държава с достойнство и поне елементарна частица суверенитет щеше да откаже визита, чийто връх е срещата с някакви странни НПО. Подобен воаяж е лишен от смисъл, освен ако не го разглеждаме като религиозен туризъм.
А той е точно това – Сглобката отива при източника на своята власт, въпреки че този източник пет пари не дава за нея. После ще се завърнат тук и академикът по сапуните разпенено ще ни обяснява как е успял да зърне Джо Байдън за пет секунди по екрана на Си Ен Ен и този поглед го е сгрял за поне още три ротации и два имота на „Чаталджа“.

В едни други времена Бойко Борисов на посещение в САЩ финтира охраната на Доналд Тръмп и успя да се здрависа с него. След това медиите у нас плувнаха в любовна сласт. Може би тези маневри все пак привлякоха вниманието на американския президент и премиерът кацна пред камината на Белия дом в качеството си на клиент за самолети.
Което издава много за отношението на САЩ към нас. Ние отиваме там като в храм, те ни разглеждат като банкомат. Токсична връзка. Всеки психоаналитик ще ви го каже…

автор:Александър Симов

duma.bg