18.10.2024
99d98c0a3ecae3f9160067777bef36ce
Израелските сили, от своя страна, обясниха, че инцидентът се е случил в отговор на заплаха

Италианският премиер Джорджа Мелони определи обстрела на миротворците от ООН в Ливан като „неприемлив“. Италия участва в мисията ЮНИФИЛ с близо 1000 свои военнослужещи, които имат за задача да поддържат мира в региона. Според Мелони, инцидентът нарушава резолюциите на ООН и подкопава международния мир и стабилност.

Американският президент Джо Байдън също изрази несъгласие с обстрелите.

Той заяви, че категорично настоява Израел да прекрати атаките срещу силите на ООН в Ливан. Байдън направи това изявление по време на среща в Белия дом, подчертавайки необходимостта от спазване на международните ангажименти.

Лидерите на Франция, Италия и Испания се присъединиха към осъждането на нападенията и ги нарекоха „неоправдани“. В свое изявление те посочиха, че действията на Израел са сериозно нарушение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. Те призоваха за незабавно прекратяване на огъня и подчертаха важността на международното хуманитарно право.

Израелските сили, от своя страна, обясниха, че инцидентът се е случил в отговор на заплаха. Те уточниха, че преди обстрела ЦАХАЛ е инструктирал миротворците да се оттеглят в защитени зони. Израелската армия заяви, че разследва случая, като предполага, че нараняването на миротворците е било „по невнимание“.

Лидерите на Европейския съюз потвърдиха, че разчитат на ангажимента на Израел за сигурността на международните организации в Ливан.

Те изразиха своето уважение към ЮНИФИЛ и усилията на миротворците в региона, подчертавайки необходимостта от защита на всички мироопазващи сили в конфликта.

Източник: БТА