21.05.2024

Няма как вече да се избегнат предсрочни избори. Сегашният парламент няма да се възпроизведе в настоящия си вид. Няма да има същите възможности за формиране на управляващо мнозинство, дори до юли да не се появи нов играч. А ако има такъв, става непредсказуемо. Той може да засмуче силен наказателен вот. Това заяви в NOVA News социологът и бивш председател на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

„Има прецеденти нов проект да запали за отрицателно време настроенията. Пример е „Подемос“ в Испания. Тримата партньори направиха „героични“ промени в Конституцията, сега кашата е още по-голяма. ГЕРБ имат преимущество от гледна точка на общата си кондиция и природата си – с мощна и стабилна клиентела. ПП-ДБ са в насипно състояние. Много важен е въпросът каква ще е избирателната активност. Кои хора ще участват и как ще реагират отчуждените и отвратените? Дори партньорите да се разберат сега, този спазъм ще се възпроизведе след месец“, посочи Маринов. И допълни, че половината български избиратели са непредставени и затова е възможно президентът да инициира своя формация.

„Цялото представление е кой да изглежда по-виновен. Всички са много отговорни и големи евроантлантици. Има напомпване на отвращение, засилват се емоционалните настроения. Следващите избори ще са едни от най-трудните за изследване в последните 30 години“, коментира още Маринов.

https://www.focus-news.net/