27.07.2024

След първоначалното вцепенение, продължило около 10 години, европейците взеха да идват на себе си. Няма да спра да повтарям – всякакви платени помияри развяват мантрата за „хората на Запад“, „цивилизования европейски избор“, и се опитват да ни внушат, че „Западът“ е монолитен и единен. Нищо подобно, хората на Запад са по-разединени и от нас. Поне 50% изповядват това, което изповядвам аз. Но са смачкани от зловеща цензура и завладени медии. Защото жестоко ни писна от извращенията на либерализма. То не бяха мигранти, то не беше ислязмизация на Европа, то не беше джендър тъпотии, то не беше разсипване на икономиката със зелени и пембени сделки. Ето и доказателствата:

„Прогнозираната крайнодясна вълна на изборите за нов Европейски парламент се сбъдна. Крайнодесните водят във Франция и Австрия, в Германия и Нидерландия са втори, а в Испания – трети, сочат първите обявени екзитполове от изборите. Това се случва на фона на 51% избирателна активност в ЕС – най-високата за последните 30 години.

Либералите „Обнови Европа“ и „Зелените“ са големите губещи от европейските избори. Това става ясно от предварителните прогнози за разпределението на мандатите, публикувани от Европейския парламент.

Крайнодясната вълна повали първо френското правителство. Президентът Еманюел Макрон разпусна парламента в неделя, след като партията му претърпя съкрушително поражение от крайнодясния „Национален сбор“ на Марин льо Пен.

Партията на Льо Пен отвя центристите на Макрон. Френската крайнодясна партия „Национален сбор“, председателствана от младия Жордан Бардела и с парламентарен лидер Марин льо Пен, печели убедително европейските избори във Франция с 32.4% от гласовете.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон „Ренесанс“ с 15.2%. Трета е коалицията Социалистическа партия – „Плас Пюблик“ с 14.3%.

По данни около полунощ либералите губят 22 места в общо 720 членния Европейски парламент, спрямо резултата си през 2019 г. „Зелените“ се очаква да имат поне 19 места по-малко. Този резултат за тях идва след силни възражения от бизнеса срещу зелените политики на ЕС, оформени в т.нар. „Зелена сделка“.

Irini Zikidis