24.07.2024

Преди началото на Мюнхенска конференция по сигурността бе разпространен текстът на речта на Джордж Сорос. В нея той казва че ако Русия бъде разгромена във войната в Украйна, това ще доведе до разпадане на руската империя и тя повече няма да е заплаха за Европа и за света, предаде Ройтерс. Сорос допълва, че САЩ ще подкрепят Украйна, но казва, че президентът Джо Байдън е заявил на украинския лидер Володимир Зеленски, че има граници и че трябва да бъде избегната Трета световна война. Сорос не разкрива кой е източникът на тази информация.

Водещи политици, военни и дипломати от целия свят се събират от днес до неделя в Мюнхен за ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността.  Във форума ще участват вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Риши Сунак, китайският топ дипломат Ван И, американският държавен секретар Антъни Блинкън и др.

Общо на форума ще присъстват около 40 държавни и правителствени ръководители от почти 100 страни. В кулоарите на форума ще има редица двустранни срещи.

Италианският премиер Джорджа Мелони вече съобщи, че е с грип и яма да присъства на конференцията.

Очаква се основната тема в Мюнхен да бъде Украйна в навечерието на първата годишнина от руската инвазия в тази страна.

Още преди началото на конференцията в Мюнхен пристигнаха някои от участниците, сред които бившият руски олигарх и критик на Кремъл Михаил Ходорковски. На събитие в града, той представи новата си книга, озаглавена: „Как да убиете дракон?“. На представянето Ходорковски заяви, че не очаква никакъв мир между Русия и Украйна, докато Путин е на власт и подчерта, че войната в Украйна е предизвикала дълбоки разделения в Русия, като спорове имало дори в самите руски семейства. Според Ходорковски 15-20 процента от хората са срещу войната, което за Русия може да се сметне за много голям брой.

Путин се опитва да накара хората да вярват, че причината за войната няма значение, но че поражението ще бъде лошо за тях и техните семейства, допълни Ходорковски.

Преди началото на форума бе разпространен и текстът на речта на финансиста и милиардер Джордж Сорос. В нея той казва че ако бъде Русия е разгромена във войната в Украйна, това ще доведе до разпадане на онова, което той нарича руска империя и Русия повече няма да е заплаха за Европа и за света, предаде Ройтерс.

Сорос допълва, че САЩ ще подкрепят Украйна, но казва, че президентът Джо Байдън е заявил на украинския лидер Володимир Зеленски, че има граници и че трябва да бъде избегната Трета световна война. Сорос не разкрива кой е източникът на тази информация.

Относно Китай в речта си Сорос казва, че стратегията на Си Цзинпин за нулев ковид  е разклатила доверието в Комунистическата партия и настоящата ситуация „отговаря на всички предварителни условия за промяна на режима или за революция“. Според Сорос това е само началото на един неясен процес, отзвукът от който ще бъде усетен за дълъг период от време.

В краткосрочен план Си вероятно ще остане на власт, защото той има твърд контрол върху всички инструменти за репресия, допълва Сорос и казва, че е убеден, че Си няма да остане на поста и доживот и че докато той е начело на Китай, страната няма да стане доминираща политическа и военна сила, към което се стреми Си.

Източник: БТА