24.06.2024

Делото на трета инстанция за строежа на огромното имение, построено от фирма на олигарха от ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка в ловно стопанство „Искър“ край едноименния язовир, зацикли. Причината е, че ответникът – управителят на фирмата „Био Майнинг“ АД и нейният адвокат, са представители болничен, който отлага допълнително съдебния процес.

На последното съдебно заседание са постъпили молби от процесуалния представител на „Био Майнинг“, с приложен болничен лист от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ЕАД, от който е видно, че адвокатът е на домашно лечение от 8 до 17 февруари.

„В молбата се твърди, че представляващият и управляващият дружеството е в лечебно заведение извън територията на  България, поради което ще се прибере в края на месец февруари, когато ще представи документ оправдаващ неговото отсъствие“, пише още в протокола от заседанието.

Прокурорът по делото за събарянето на строежа в държавното ловно стопанство също иска да не се дава ход. На обратното мнение е юрисконсултът на Столична община. „Не считам, че са представени надлежни доказателства, с които да се удостовери, че лицата страдат от заболяване, което е извинително.

Имаше друго дело със същите страни, като „Био Майнинг“ АД бяха в качеството на касационни жалбоподатели, но и тогава не се представиха такива твърдения. Считам, че твърденията се правят с оглед шиканиране на процеса и не следва да се уважи искането за отлагане на делото“, заявява той.

Въпреки това Върховният административен съд намира, че има основания за отлагане на делото.

До съдебната сага се стигна, след като депутатът от ДБ Владислав Панев разкри, че фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ е започнала мащабен строеж на яз. „Искър“ в едноименното ловно стопанство. Прокуратурата разпореди проверка по случая на ДНСК и общината, които установиха куп нарушения – липсва разрешение за строеж, инвестиционен проект, както и строителен надзор.

„Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, относими към изпълнението на строежа. Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа“, твърди държавното обвинение. Вследствие на това главният архитект на София Здравко Здравков разпореди строежът на Гайтански да бъде съборен.

Фирмата „Био Майнинг“, както и „Югозападно държавно предприятие“, към което е стопанството „Искър“, обаче обжалват заповедта за събарянето с аргумента, че не става дума за ново строителство, а за ремонт на стара барака.

Съдия Ева Пелова от Административния съд в София прие тезата им, въпреки че сателитни снимки на мястото от 2019 г. показват празно поле, върху което впоследствие изниква огромното имение.

Когато главният архитект обжалва решението ѝ, съдия Пелова отказа да разгледа жалбата заради това, че е подадена от ненадлежна страна. Или с други думи – касационната жалба трябва да идва от Столичната община, а не от главния ѝ архитект, което е нонсенс, след като именно неговата заповед е предмет на делото.

„В мотивите на съда се посочва, че главният архитект не е бил страна по делото. Твърдението противоречи на разпореждането от 01.09.2021 г. на същия съд, с което като ответник по делото е конституиран – главният архитект на Столична община, както и от протоколите на съда“, категорични са от Столична община.

В крайна сметка делото стигна до Върховния административен съд.

narod.bg