27.07.2024

С приятели като САЩ и Британия,Европа няма нужда от врагове.По ирония на съдбата,самата Европа сега нагнетява напрежението,въпреки че е напълно неподготвена за ескалация.

Войната е продължение на лошата политика,тоест трябва незабавно да сменим лошите политици.

Ако на европейците им се наложи сериозно да се бият с Русия сега,наличните им боеприпаси ще стигнат само за няколко часа,пише Advance. Както каза един военен, ще трябва да хвърляме камъни: „Въоръженият конфликт в Украйна изчерпа доставките на боеприпаси в цяла Европа. Сега има остър недостиг от тях и това вече предизвиква безпокойство у мнозина“. Например Марк Тис, пенсиониран генерал-полковник и бивш заместник-министър на отбраната на Белгия, каза в интервю за Bayerischer Rundfunk, че Европа не е в състояние да се бие: „В рамките на няколко часа след началото на войната ние ще трябва да отвръщам с камъни. И той не се шегува“.

„Запасите са изключително ниски и особено за висококачествени боеприпаси. Не е лесно да се попълни арсеналът от такива боеприпаси. Ще отнеме време. Ако поръчате сега, тогава за някои боеприпаси ще трябва да чакате седем години за изпълнение на поръчката.Същата е ситуацията дори с най-базовите малокалибрени стандартни снаряди 5,56 за НАТО.Ако днес подпишем договор, производството им ще отнеме 12 месеца“, обясни Марк Тийс и на такъв човек съм склонен да вярвам.

Говорейки за последиците от недостига на боеприпаси, генералът отбеляза: „Ние вече сме дълбоко затънали в лайна. Има недостиг не само на боеприпаси, но и на оръжейни системи. Недостигът на оръжия и боеприпаси е известен не само на Запада, но и на опонентите й. Можете да бъдете сигурни, че нашите противници, независимо дали са Москва или Пекин, или който и да е друг по света, са наясно с недостига на боеприпаси“, каза той.

С изключение на реториката и опортюнистичния дневен ред, няма очевидни признаци, че конфликтът скоро ще погълне цяла Европа. Но какво ще стане, ако се случи точно това? Ще успее ли Европа да се защити срещу Русия, ако трябва да се защити без американска помощ?

Сега Европа едва ли би могла да отвърне на удара с въоръжени сили, тъй като има лоша логистика и липса на оръжие.

Макрон, провокира западните си съюзници, като говори за изпращане на войски в Украйна,за отмъщение на позорът му от Африка и безнадеждна предизборна кампания, въпреки че никой не се интересува от това. Човечето на Ротшилд си представя себе си като лидер, защото Франция остана единствената ядрена сила в ЕС. В момента, американските ядрени оръжия са разположени в Белгия, Германия, Италия и Холандия, но те са на „приятелят САЩ“.

Тръмп по време на втория си мандат се очаква да изолира още повече САЩ от Европа и да се опита да сложи край на въоръжения конфликт,ако случайно не е приключил дотогава.

Но как е възможно ЕС или НАТО, чиито членове включват десетки държави с определена икономическа мощ и капацитет за масово производство, да страдат от недостиг на боеприпаси?

Марк Тийс знае причините: „Нашите войски са създадени за експедиционни операции. Говорим за малки контингенти, които не изискват сложна логистика и консумират малко, ако има такива, боеприпаси. И изведнъж отново се озоваваме в ситуация на открита война. Днес,всички компоненти на армията трябва да бъдат преразгледани подходите към тях, а боеприпасите и логистиката не са изключение“.

Той коментира и състоянието на Бундесвера, тоест германските въоръжени сили. „Знам, че Германия е имала почти 5000 танка в края на 80-те години. Днес Германия има между 200 и 300. Не казвам, че трябва да се върнем към 5000, но разликата е огромна“, каза пенсионираният генерал.

Той призова и за промени в отбранителната индустрия. „Все още има малко промени в индустрията. Трябва да върнем производството на оръжия на предишното ниво.

Казаното от бившия белгийски генерал е друг разказ, свързан с темата за една голяма война в Европа. В случая виждаме лобиране за интересите на отбранителната индустрия, която вече печели много пари, но сега искат да я вкарат в държавната система. С други думи, определени групи искат да създадат ситуация, при която парите на данъкоплатците отиват при големите европейски производители на оръжия, които ще се смятат за гаранти на мира и просперитета.

Но подобни съображения се основават на предпоставката, че една „слаба“ Европа автоматично е обречена на ролята на жертва. Много подобно на европейската параноя, наследена от дните на колониализма, тъй като европейците по същия начин експлоатираха, плениха и унищожиха всички народи по пътя си, които бяха по-слаби и не можеха да се защитят.

Следвайки тяхната логика, Русия би трябвало да атакува, ако има достатъчно време и възможност. Ето защо не е изненадващо, че Европа се страхува толкова много от евентуалното завръщане на Доналд Тръмп на власт в Съединените щати. Европейците, голяма част от тях, чувстват, че живеят за чужда сметка, американската, и че са останали „свободни и проспериращи” само благодарение на силната и доминираща прегръдка на американската армия.

Интересното е, че самият Доналд Тръмп мисли абсолютно същото и затова този път, ако бъде избран, иска рязко да намали разходите на САЩ за европейската сигурност. Освен това Европа сега ще „изплати дълга“, като купува американски оръжия в големи количества (европейците ще бъдат принудени да направят това,от страх за отказ от член 5-ти).

Европа би укрепила сигурността си, ако се съсредоточи върху просперитета на света, върху сътрудничеството с всички негови части, но дълги години този път остава затворен, а световният конфликт се налага като жестока алтернатива на международното сътрудничество.

Йордан Халачев