20.05.2024

Военното министерство на Тодор Тагарев тихомълком е отворило ценовите предложения на петте фирми, които предлагат да продадат на България 3D радари. Очаква се сделката да излезе над 400 млн. лева, като реализирането ѝ е от ключово значение за усвояването на новите изтребители F-16 Block 70.

Oще през август миналата година бяха публично отворени офертите на „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания) и „Талес“ (Франция), но отварянето на ценовите предложения се забави, въпреки че военният министър Тодор Тагарев очакваше да е сключил договор още през 2023 година.

Сега са ясни и цените, като комисия в МО вече анализира офертите и подготвя класирането им, но не е ясно дали ще има и какъв ще е „процентът” за политиците по върха?

Традиционно при подобни конкурси, най-високо значение има цената (около 50%), но военното министерство приложи друг подход при реализирането на последните си две големи сделки за изтребители F-16 и бронирани машини „Stryker“.

Te бяха решени с директни междуправителствени преговори със САЩ.

Сега от МО обясниха в отговор на запитване на Мediapool, че предвидената процедура включва класиране на участниците, след което ще последва предложение за провеждане на преговори с класирания на първо място участник.

Едва след това ще се изготви проект за инвестиционен разход (ПИР), който трябва да бъде одобрен от парламента.

Според източници обаче не е изключено и тази сделка да мине по модела с междуправителствени преговори, както бяха закупени F-16 и машините „Stryker“, въпреки че ще трябва да бъде „преодоляна“ сегашната процедура, която налага състезателен характер.

Доскоро практиката беше ПИР-ът да се внася на по-ранен етап, като в него да бъдат заложени изискванията на МО, но сега се предприе нов подход, тъй като проектите се разточваха прекалено във времето и информацията в ПИР-овете губеше актуалност.

Новият модел е ПИР-овете да се подготвят и внасят в парламента, едва след като са събрани и анализирани офертите и е ясно кой ще е изпълнителят.

Източници от бранша не се ангажират с прогноза коя компания ще бъде избрана. Очакванията са обаче решаването на сделката да изчака премиерската ротация, като аргумент за това е и проточването на проекта във времето.

Към момента няма яснота дали Тодор Тагарев ще остане военен министър, защото към него има силни атаки от страна на ГЕРБ и ДПС. По-вероятно е да изхвърчи и да отстъпи креслото на някой сведущ по темата.

По време на последното правителство на Бойко Борисов, например, имаше неофициална информация, че се преговаря с „Локхийд Мартин“, които ще произведат F-16, и за радари, но не се стигна до споразумение. В играта обаче остават и европейските компании.

Според очакванията на МО срокът на доставка на радарите се предвижда да бъде в рамките на 30 – 36 месеца от подписването на договора.

Така на практика те ще дойдат дълго, след като пристигнат първите изтребители F-16, което се очаква да се случи през 2025 година.

Освен това, според експерти, не е изключено крайната цена да надхвърли планираните 400 млн. лева.

МО иска да придобие седем нови трикоординатни радари, като в пакета трябва да влезе още обучението и поддръжка за 5 години.

Проблемите с радиолокационното покритие на страната са известни отдавна и стават още по-рискове в условията на война до България.

narod.bg