19.04.2024

Дебатите около оставката на акад. Николай Денков доведоха до грандиозни скандали и грозни обиди между депутатите в парламента. 

Димо Дренчев от „Възраждане“ поиска да вземе думата и направи изказване по темата.

„Премиерът Денков каза някакви глупости, както и Кирил Петков – че сме пълноправен член на „Шенген“, не е вярно. Могат да излязат някои от пуделите и да кажат, че имаме ръст на преките чуждестранни инвестиции. Румъния има над 10 млрд., Сърбия има над 4,5 млрд.

Имаме застой вместо промяна. Това, с което винаги сме се гордели, наредени до отличниците, това е съотношението на дълга спрямо БВП. В Еврозоната има шампиони в негативния смисъл – Гърция, Италия, Франция. Лошото е, че сменихме курса и в момента вървим към дефицити. Те са без реформи. Г-н Йорданов е неправ, като каза, че ще вземем нови 27 млрд. Те ще са повече. Когато няма милиарди, а трупаме дългове – това е само за едно – оставка“, заяви той.

Тошко Йорданов поиска лично обяснения по темата.

Г-н Дренчев, много пъти съм казвал, че в края на мандата им ще стигнем до 70 млрд. външен дълг. Много грозно беше това, което направихте. Почти толкова грозно, колкото това, което направи Кирил Петков от тая трибуна, говорейки за предателите, при положение че той е боклукът, който ходеше да ги убеждава един по един да станат предали. 

Мога да ви направя литературно четене на чатовете му до бивши наши депутати, в които говорещия за предателите, предател на националната идея – Кирил Петков, спрямо Македония, предателят към избирателите си за обещанията за война с Борисов и вкарването му в затвора. Същият този предател е висял като цветарка на повикване, или нещо друго, в апартамента на Радостин Василев да уговаря хора да станат предатели.

Това беше почти толкова грозно и жестоко ме засегнахте, защото това, което Кирил Петков каза, един боклук като каже нещо, не е страшно, но все пак човек като вас да каже нещо невярно е много лошо.

Освен засегнат, вече сте и наказан със забележка, каза председателят на НС Росен Желязков.

Няма друг премиер в България, който да си е спазил обещанието, както го направи г-н Денков. Преди 9 месеца обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката, Денков спази това обещание, а ние днес внесохме това обещание в залата. В историята на България няма пример премиер да си внася оставката, защото е дал обещание. А той даде това обещание не само пред вас, но и пред целия български народ. Това каза по време на дебатите по оставката на премиера съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Преди изказването му се чуха критични изказвания на депутати от „Има такъв народ“ по повод деветте месеца управление на кабинета „Денков – Габриел“.

От опозицията обвиниха правителството, че не спазва заложеното в управленската програма.

Властта за нас е средство за промяна, докато тя се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред. Нито едно решение не е било водено нито от корист, нито от страх. Сигурен съм, че промяната ще продължи. За първи път направихме промени в Конституцията. В Шенген сме и сухоземните граници са следващата стъпка, която ще се случи. Разследването на главния прокурор вече е факт, антикорупционното законодателство също, факт е бюджетният дефицит под 3%, както и промените, свързани с опазване на българско Черноморие.

Единствените промени, които са необратими, са тези, които променят очакванията и страховете на българския народ.

Днес вече българите очакват да имат премиер, който да е образован, балансиран, никой във властта да е с монопол, да няма държавен служител в страната, на когото да е само Господ, пенсионерите очакват да не са под линията на бедност, учителите очакват секторът им е да е приоритетен и да са добре заплатени, хората нямат страх от енергийната зависимост не само от Русия, от нито една страна, заяви Петков.

Тези очаквания и промени в страховете са необратими. Който и да управлява оттук нататък, ще трябва да отговаря на тези очаквания. Задачата занапред е да продължаваме с промените, хората да очакват независими регулатори, които да го бранят от монополите, хората очакват независима цена на тока и газа, независими медии, да няма „джуджета“ и „нотариуси“, очакват службите да се грижат за сигурността на всеки един български граждани, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Тези очаквания вече са във всички български избиратели. Простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания вече не са част от българския народ. Шоутата със сексуални комплекси вече са извън очакванията на българския народ. Това ще ви маргинализира още повече, обърна се Кирил Петков към „Има такъв народ“.

Хората очакват едно-единствено нещо – да си ходите, каза в реплика секретарят на ПГ на „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

Ситуацията в момента е много проста. За нещастие, вие изглеждате като ситуацията. Имате избор – до петък да решите какво да правите. Изправен сте пред избора дали да продължите да крадете или да отидете на избори, където да ви „отрежат главата“. Познавайки ви, предполагам че ще изберете първото, защото вие сте един обикновен страхливец. Затова историята ще ви накаже и забрави, каза още секретарят на ПГ на „Има такъв народ“.

Няма такъв премиер в българската история, който да е обещавал едно на българските граждани, а на практика да предаде гражданите – онези, които протестираха по площадите. Те гласуваха за вас да направите промяна, а вие се прегърнахте с г-н Борисов и г-н Пеевски, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Независимият депутат Радостин Василев обвини „Продължаваме промяната – Демократична България“, че са легитимирали модела „ГЕРБ“.

Вие бяхте първа политическа сила. Това доверие беше пропиляно и то имам чувството, че не със стратегия, а от глупост, отговори Кирил Петков на „Има такъв народ“. В отговор на думите на Георги Свиленски, Петков посочи: „Ако говорим за загубено, време, това са последните 30 години. След 30 години българското население отчете къде е вашият резултат. Вие сте там, защото тези 30 години бяха пропилени“.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ отбеляза още, че благодарение на Радостин Василев е научил, че „един път предател, винаги предател“, както и че не трябва да „взема предатели в отбора си“.

https://epicenter.bg/