24.07.2024

Бързата победа на Доналд Тръмп на първичните избори в Южна Каролина потвърждава повече от когато и да е било, влиянието, което има бившият президент върху своята партия

Само за няколко секунди лицето на Тръмп се появи по всички телевизионни екрани. Победата на бившия президент на първичните избори в този щат означава, че той води вече в пет първични вота на републиканците. В Айова, в Ню Хемпшър, в Невада, на Вирджинските острови и в Южна Каролина.

При преброени 94 процента от бюлетините Тръмп има 60,1 процента и 44 делегати. Единствената му опонентка Ники Хейли получИ 39,2 процента и 3 делегати, посочва Си Ен Ен.

Ники Хейли, претендентката за президентската номинация на Републиканската партия на САЩ, заяви, че няма да се оттегли от надпреварата, въпреки загубата в Южна Каролина, смятан за неин бастион. Нейният мотив да остане в играта е, че отказът би бил прекалено лесно решение.

Следват първични избори в Мичиган, Мисури, Айдахо. На 5 март ще бъде Супервторникът, в който гласуват едновременно петнадесетина щата, сред които Тексас, Калифорния, Колорадо и Вирджиния.

Хейли не е фаворит в нито един от тях.

Според анализатори единствената надежда на бившата представителка на САЩ в ООН е да издържи достатъчно дълго време. Да може някое от съдебните дела да подкопае кандидатурата на Тръмп, казва политологът Джулиън Зелицър.

Тръмп vs. Байдън

Преди да отпътува за Южна Каролина, за да наблюдава резултатите от вота там, Тръмп участва в конференция на консервативни лидери, където произнесе 90-минутна реч, в която обрисува мрачна картина на една, по думите му, западаща Америка при управлението на Байдън, посочва Ройтерс, на която се позова БТА.

Пред гостите на събитието, известно като Конференция за консервативно политическо действия, провеждана в Нешънъл Харбър, Тръмп заяви, че ако той победи Байдън на изборите през ноември, това ще бъде Съдният ден за САЩ и негов абсолютен и окончателен реванш.

През аплодираща го аудитория Тръмп заяви по адрес на Байдън: „Джо, непочтеният, ти си уволнен! Разкарай се оттук. Разрушаваш нашата страна!“, предаде Ройтерс.

През аудиторията Тръмп каза, че „САЩ са управлявани от тирани, корумпирани хора, от фашисти“, предаде Франс прес.

Пред стотици привърженици, които носеха червени шапки с надписа: „Тръмп“, изписан със златни букви. Републиканският кандидат за президент заяви: „Глас за Тръмп е вашият билет към свободата и вашият паспорт за избавяне от тиранията“.

Тръмп си навлече гнева заради коментари, сметнати за расистки

В петък пред група афроамериканци в Южна Каролина той каза: „Много хора казват, че чернокожите ме харесват, защото са страдали толкова много и са били дискриминирани и ме възприемат като някой, който е дискриминиран“. Това беше възприето като опит на Тръмп да намекне, че цветнокожите имат съдебни проблеми и биха го разбрали защото и той има съдебни неволи.

Пред Конференцията за консервативно политическо действия, Тръмп говори и за незаконната имиграция. Заяви, че тя убива „нашите граждани, убива нашата страна“. „Нито една страна не може да понесе, онова, което се случва в САЩ“.

Тръмп визира миграционната политика на Байдън, при която, според него, „Америка станала кошмарна“. И обеща да предприеме сурови мерки срещу незаконната имиграция.

https://mediamall.info/