01.03.2024

Ваксинирани, но срещу ваксините, с депозити в евро, но срещу еврото, с грантове и НПО, но срещу грантовете и НПО. Партия „Възраждане“ и лидерът и Костадин Костадинов за пореден път влязоха в когнитивен дисонанс. Точно в разгара на кампанията им срещу въвеждането на еврото в България се оказа, че „възрожденците“ събират дарения в евро и отново влязоха в конфликт със себе си.

Сайтът euractiv.bg описва ситуацията така: „Във видео, озаглавено „Не на еврото!“ в YouTube лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов – Костя Копейкин призовава гражданите да положат подписа си за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Под същото видео Костадинов агитира хората да подкрепят партията в „произвеждането на видеоматериали, подпомагащи различни каузи и организации в полза на България“ чрез дарение в платформата „Patreon“.

Оказва се, че срещу 5, 10 или 25 евро на месец симпатизантите на Костадинов могат да подпомогнат партията, като се сдобият с членство ниво „сребро“, „злато“ или „платина“. Интересното е, че визуалните символи на въпросните нива са буквално откраднати от видеоиграта Dota 2 на американската компания Blizzard.

Наред с това сайтът bird.bg разкри, че още депутати от групата на „Възраждане“ държат депозитите си в евро, докато публично агитират срещу общата европейска валута.

Разследване показа, че докато през лятото на 2022 г. Костадин Костадинов и съпартийците му от „Възраждане“ викат: „Вън НПО-тата от българското училище, вън грантаджиите, вън чуждите колониални търговски вериги“, съпругата на Копейкин – Велина – като част от Управителния съвет на фондация, е кандидатствала и спечелила конкурс за обучение на учители, а финансирането (до 10 хил. лв). е осигурено по програма на Lidl България чрез „Работилница за граждански инициативи“, която пък разпределя средства от големи чуждестранни филантропски организации като „Америка за България“ и „Отворено общество“, които „Възраждане“ иначе публично обвинява в „чуждото влияние“ върху българското общество.

Истината е, че по време на българското Възраждане, онова през XVIII и XIX век, българският интерес, идеал и въобще ценности са били много по-различни и широки от тези на сегашните „възрожденци“, които пазят лева, но развяват руските знамена.

Тогава е нямало проблем с етническата принадлежност, с вярата на другия, с ценностите и традициите. Достатъчно е да си спомним думите на Левски: „Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било.“

narod.bg