24.06.2024

ГЕРБ държи на своите 3 варианта за правителство, а в “Продължаваме промяната”, въпреки пресните джентълменски отношения с първия, виждат само свой кабинет без хора на Бойко Борисов.

Това е в едно изречение ситуацията преди вторник, когато политическите сили очакват президентът да връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство. Никой откъм “Дондуков” 2 не потвърждава, че това ще стане точно на 2 май.

Хората на Кирил Петков обаче тестват търпението на ГЕРБ и отложиха изпълнението на молбата им да чуят имената на техните министри, преди председателката на групата Десислава Атанасова и номинираният за премиер да отидат при Радев за папката.

Въпреки това в ГЕРБ обсъждат три възможни формули.

Първата е за споделено правителство, в което министрите да бъдат поделени на паритетен принцип 50:50 с ПП-ДБ.

Независимо дали са политически лица, или експерти. За подобен сценарий в неделя заговори и шефът на парламента Росен Желязков, според когото Асен Василев трябва да е финансов министър.

Втората формула е кабинет с мандата на ПП-ДБ, но с ясни предварително министри и с участие на лица, които партията на Борисов даде.

Третото е правителство на малцинството с ясна програма и живот от 6 до 12 месеца. Неофициално обаче архитектите на подобен кабинет предупреждават, че премиерът му ще подаде оставка още при първия закон, който ПП-ДБ бламират в парламента. Подобен ход може да бъде предприет още в първата седмица на живот на правителство на малцинството на ГЕРБ.

Очевидно вторият на последните избори очаква победителят да се откаже да съставя правителство. Според неофициални източници от “Промяната” идеята е евентуален техен кабинет да получи мнозинство в парламента, но без артикулирана политическа подкрепа от ГЕРБ, ДПС, БСП или другите сили. Не било ясно обаче как това може да се случи в реалния живот.

Големият проблем бил, че до този момент партията на Кирил Петков не е предложила свой вариант за управленска програма, която да търси подобна подкрепа от депутатите. Дори се споделят съмнения, че някой някъде съставя подобен документ извън приоритетите, за които си говорят публично ГЕРБ и ПП-ДБ.

“Всичко опира до имена на министри и разпределение на европейски средства”, убеден е депутат, близък до съмишлениците на Даниел Лорер.

Според източника ни Кирил Петков твърдо държи да е вицепремиер, ако акад. Николай Денков бъде официално приет за министър-председател.

Бившият премиер настоява реално да управлява спецслужбите и европейските средства, каквото разпределение на ресори се появи наскоро в медиите.

Петков виждал необходимост от смяна на началниците в разузнаването, НСО, ДАНС, защото бил убеден, че изтичането на информация от службите е една от причините за падането на неговото правителство. Особеното тук е, че всяко отстраняване в спецслужбите трябва да премине през указ на президента, а повечето шефове са назначени точно от Румен Радев, което прави подобно желание на Петков трудно изпълнимо.

За разлика от ГЕРБ, която и през почивните дни изпрати свои говорители в медиите, “Промяната” продължи с мълчанието. Дори лидерите са позволили почивка на море и планина, след като пробвали дипломатически совалки за подкрепа в чужди посолства в София, но без категоричен резултат.

Независимо от това в публичното пространство продължава да се разпространява тезата, че едно от посолствата вече е повлияло на Бойко Борисов да направи крачка назад. Дали това е реалност, или само споделяно упорито и неофициално желание на “Промяната”, няма да се разбере и през новата седмица, когато Радев извика ГЕРБ за мандата. Защото Борисов ще има още време да реши с коя от трите формули да върне своя кандидат за премиер при президента.

В 48-ото НС ГЕРБ са били готови да подкрепят Христо Иванов за премиер и мандат на ДБ, ако президентът бе връчил третата папка за съставяне на правителство на тях, както призоваваха от партията на Бойко Борисов тогава. Това припомни депутатът Делян Добрев през уикенда. Повод бе лансираната в интервю за “24 часа” от доц. Георги Лозанов идея Христо Иванов да бъде следващият премиер.

narod.bg