15.07.2024

Васил Терзиев

Масови чистки текат в Столичната община, въпреки предизборните и следизборните клетви на кмета, а по-лошото е, че на местата на признати и непартийни експерти се назначаватг парашутисти, които доказано не стават.

Примерите са много и във всички ресори, но най-крещящият, който е темата ни сега, трябва да бъде проверен от прокуратурата, защото мирише на забранената от закона търговия с влияние.

Ето го нашето разследване, в което ще прочетете за задкулисие, прокарване на лични бизнес интереси и всичко онова, което ППДБСС се кълнат, че никога и за нищо на света няма да допуснат, ала го правят и то съвсем съзнателно:

След като кредитните карти VISA са си уредили да си правят реклама чрез детски площадки в столицата ни чрез лобистка фирма, друг финансов колос е получил предложение да осъществи подобна инициатива, като това е станало чрез агенция Импакт, с която е свързана близка до кмета Терзиев служителка от неговия екип.

Тя е представила за „нещо като заместник-кмет“ и „отговарящ за туризма в София“ Антон Пенев, който всъщност не е нищо от тези две неща.

София има ресорен заместник – кмет по туризма на име Никола Барбутов, който идва от бизнеса с метални конструкции и е неуспял кандидат – депутат от ППДБ. Както има и шеф на ОП Туризъм.

За да мине бизнесът, който правят приближените до новата общинска власт, реалният заместник – кмет е осъществил натиск за напускане върху управляващия общинското предприятие.

Което е наистина изненадващо на фона на излезлия точно преди 4 дни – на 4 януари блестящ материал за София във влиятелния британски Дейли Телеграф, на фона на въведената реално електронна система за обратна връзка с туристите, на невероятния двуцифрен ръст на туризма в града през последната година – София единствена у нас надмина 2019 г. по показатели и осигури общия растеж на сектора в цялата страна с резултатите си, на фона на супер скока на гости от

Истанбул – най-близкия голям генетичен пазар за родния туризъм, благодарение на специалните нови разработени спец.маршрути, на фона на увеличените в пъти приходи от такси за пребиваване на посетители, на фона на спечелените европроекти за развиване на общи маршрути с Пловдив и т.н.

ОП Туризъм работи отлично и с Министерството на туризма, което показва, че когато става въпрос за чиста работа, няма политически противоречия.

Странно е и не е професионално да се прави чистка и в навечерието на основното туристическо събитие у нас след месец, което екипът на ОП Туризъм усилено подготвя след плодотворните си участия на всички големи туристически изложения в света.

Натискът „стани да седна“ от зам.-кмета следва, сигурно случайно, посещения в неговия кабинет на 1 от 61 общински съветници в СОС – Борис Бонев, и от Любо Георгиев, който също е представян из бизнес средите в София, пък и в медиите като бъдещ зам.-кмет или „нещо като зам.-кмет“, въпреки че е само сътрудник на граждански договор към Общината.

Същият от два месеца се е настанил в централата на главния архитект и НАГ, като даже, ако се вярва на служителите там, раздава задачи и „правосъдие“, с което се внася и смут сред чиновниците, така че институцията се парализира. Той и неговият Екип на София са близки до Капитал, както знаят всички информирани.

Поинтересувал се е и самият Антон Пенев с въпрос кога да пристига и да се настанява в шефския кабинет на ОП Туризъм.

Очевидно е, че отстраняването на успешен шеф на общинско предприятие е необходимо единствено и само, за да се прави бизнес. Като „жертвата“ дори не е информирана от никого какво е предлагано от името на управляваното от него предприятие, при това от хора, които нямат нищо общо с него, не го представляват.

Общото между Любо Георгиев и Антон Пенев е, че и двамата са работили в последния мандат на Фандъкова като високопоставени кадри в Общината, управлявана от … ГЕРБ. И са освободени оттам след големи скандали.

Любо Георгиев пристига на Московска 33 с амбициите направо за първи заместник-кмет, каквато позиция не съществува от 1989 г. насам в СО. Но се сдобива с поста шеф на общинско предприятие. Напуска, след като излиза доклад, който разкрива съществени, хм, съмнения за нередности в звеното. Докладът е известен на всички политически сили в общината. Кметът също е предупреден за него и най-вероятно е запознат със съдържанието му.

Кой е другият играч от историята?

След като доказва професионализма си като маркетинг отговорник на фалиралия туроператор Астрал, Пенев пък попада в Столичната община като сътрудник на заместник-кмета Ирина Савина от ГЕРБ. И остава на поста до май 2023 г. – само 5 месеца преди изборите, в кампанията за които изненадващо се появява като деятел на Спаси София и участник в ресорната „конференция“ на Терзиев по темата.

Провалът му в СО е създаването на нещо, наречено Стратегия за развитие на туризма в София, която всъщност представлява непрофесионален анализ на социологическо проучване с неправилно и недобре формулирани въпроси, поради което се получават безсмислени отговори.

Във въпросната „Стратегия“ липсват точно 22 основни вида туризъм, пресмятат безспорните експерти. Включително балнеоложкия и поклонническия, в чиито обекти Столичната община инвестира огромни средства през последните години.

Липсват също архитектурен, планински, кулинарен, спортен, здравен туризъм и още много, много подотрасли, които са водещи във всеки европейски град. Затова и туризмът е най-слабата част от програмата на Васил Терзиев, за което 19 минути го и попита в интервю – май личи кой я е подготвил.

Обаче в „Стратегията“ има орнитологичен туризъм и организиране на музикални конференции, защото в тези области имат личен интерес двама от тримата писали този нелеп опит за нещо като нищо на света. И това прокарване на личния интерес е известно на всички, които трябва.

Търговия с влияние? При това щедро заплатена от данъкоплатците.

Нелепият опит за „Стратегия“ е заплатен с 5-цифрена сума! На печелившите – честито.

19 минути се обърна с молба за лично директно интервю към кмета Терзиев по тази и по други тревожни теми за явни нередности в неговата администрация, по които тепърва ще пишем.

От екипа му получихме уверение, че „се вземат мерки“ след нашия сигнал и през идната седмица ще имаме възможност да зададем своите въпроси.

Готови сме да предоставим и интересна кореспонденция между двама от героите на това разследване за национализация и преминаване към общината на Двореца Врана. Невероятно, но факт!

Напомняме, че Екипът на София на Л.Георгиев публично оповести идеята си за отнемане на жилищата ни и настаняване в тях на хора по усмотрение на Общината, което не се е случвало по нашите земи от времената на Сталин и Г.Димитров.

Но това за Врана е една друга и много интересна история, която отделно и тепърва ще описваме.

https://19min.bg/