30.03.2023

Явор Дачков Има дългогодишна практика като журналист. Работил е в Дарик радио, радио „7 дни“, програма „Христо Ботев“, бил е водещ на „12 плюс 3“, както и на нощния блок по „Хоризонт“. На широката зрителска аудитория е познат като телевизионен водещ по БНТНова телевизияТВ Европа

„ПП агресивно се опитват да прехвърлят вината за енергийната криза, в която хвърлиха България, върху служебния кабинет. Последствията от техните политики ще се проявят след два-три месеца. Зимата ще е тежка. За тях е важно да кажат, че за това е виновна мафията и Румен Радев, който я върна… Много е важно за изборите да си дадем сметка какво правят илюзиите в политиката. Много хора се подлъгаха по телевизионния чар на Кирил Петков и Асен Василев и това потопи страната ни в тази енергийна криза“.

Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков.

И призова Румен Радев и управляващите да покажат истината, „тъй като такова престъпление не се е извършвало в последните десетилетия у нас – заради личната облага да оставиш един народ без сигурни доставки на газ и да го накараш да плати за твоята печалба от собствения си джоб“.

„В историята с газа няма нито политика, нито идеология. На Асен Василев и на Кирил Петков не им пука за Русия и за Владимир Путин. Те са на страната на силните на деня – в момента това са САЩ. Когато дойдоха на власт, веднага смениха ръководството на „Булгаргаз“. Още тогава са започнали да работят за спиране на договора с „Газпром“. И прекратиха плащанията към „Газпром“, който в отговор спря доставките на газ. Тук е важно да се подчертае, че заради санкциите и запорите на руските сметки по света, Русия се принуди да предложи друга схема на плащане. С нея се съгласиха повечето от европейските страни. В момента Германия, Австрия, Италия и натовска Турция нямат проблем да плащат по нея. Кирил Петков и Асен Василев използваха това, за да спрат плащанията и да предизвикат спирането на газа, лъжейки, че руската страна не си изпълнява договора. После веднага се обърнаха към посредниците (които ГЕРБ отстрани преди 10 години) и газът стана по-скъп. За август със 60%, а за последните няколко месеца с 90%. Посредниците продължиха да доставят руски газ, но с 30 % по-висока цена. Това може да се обясни само с комисионни, които се делят под масата. Няма друго разумно и логично обяснение. Освен това Кирил и Асен не успяха да направят алтернативни поръчки. Историите за седем танкера се оказаха лъжа. Танкерите са три и няма къде да бъдат разтоварени. „Промяната“ остави това на служебното правителство, за да може да обвини него за собствения си хаос. Всеки енергиен експерт ще ви каже, че специалните места (наоколо само в Гърция и Турция) на които се разтоварва и дегазифицира втечнения газ са заети за месеци напред. Абсурдно е едно правителство да поръча доставка на газ, но да не осигури мястото за доставка и обработка. Тези хора не осигуриха енергийната сигурност на България, разрушиха я и опитват да припишат това на президента и на минали управления“.

https://glasove.com/