19.09.2024

Българските евроатлантици са по- либерали от либералите и по- демократи от демократите в света.

По- по – най!

Има сфери в обществения живот, в които консерватизмът е задължителен – като националната сигурност например.

Франция прие закон за ограничаване на чуждото влияние, който предвижда създаването на дигитален регистър на дейностите за чуждестранно влияние, различен от регистъра на представителите на интереси (лобисти), създаден с така наречения закон „Сапен 2“ от 2016 г.

Този регистър включва, след деклариране пред Върховния орган за прозрачност в обществения живот , дейностите на лица, действащи от името на „чуждестранен

принципал“: чуждестранни сили или образувания или чуждестранни политически партии или групи извън Европейския съюз. Хората, които откажат да предадат информация на HATVP (за самоличността си, действията си за влияние, хората, към които са се обърнали и т.н.), рискуват три години затвор и глоба от 45 000 евро. Предвидените санкции за юридически лица са по-тежки: 225 000 евро глоба, забрана за получаване на обществена помощ и др.

В САЩ има закон за регистрация на чуждестранни агенти

Обединеното кралство прие закон за националната сигурност от 2023 г., който създава регистър, свързан с чуждестранни влияния.

През 2024г. Грузия прие закон за чуждестранното влияние.

У нас обаче управляващите са най- либерални. Агентите на чуждестранно влияние свободно захлебват милиони от чужди държави и организации и контролират обществения живот.Политическия също – с любезното съдействие на посолствоТО.Плащат и обучават – дори прокуратурата и съюза на съдиите.Дори политически фигури – като Христо Иванов например.Дори медии – на Прокопиев.В името на демокрацията без ограничения.

А националната сигурност?

О, пазим я от Русия.

Румяна Ченалова