26.04.2024

⚠️Партийна лоялност или обслужване на котерийни интереси?
Разбира се, че в политиката има лоялност, разбира се, че често партиите са съвкупност от съмишленици. Значи ли, че ако партията те отстрани от редиците си, повече нямаш право на политическо занимание? Слагаме знак на равенство между партия и политика⁉️Какво е това разбиране за политическа смърт през 21 век⁉️
Ако това не е в интерес на народа, то….

🤔Кой има интерес🤔
💡За партийните олигарси рушенето на парламентаризма не е страшно. Всеки път се попрочистват неудобните и партокрацията е недосегаема, въпреки че местните листи са лишени от местни и разпонаваеми хора .

💡Замислете. се защо лидерите на партиите са толкова спокойни и не ги плашат новите избори? Част от причините за „избори до дупка“ се корени и в удобното битие на партийните олигарси, удобно разположени в пропорционалните листи на две места в два района. Същевременно системата „избори до дупка“ им дава шанс да прочистят неудобните, като ги отстраняват от избираемите места или въобще не ги включват. Това е механизъм за селектиране на партийни послушници и за стъпкване на инакомислещите.
Дори когато не тръгват в политиката с такива намерения, много бързо усвояват моделите, против които са се борили. Новите и млади партии бързо прихващат от „опита“ на старите. И се превръщат в техни подобия.

Ако погледнем какво се случва в САЩ и Великобритания, ще видим, че там има много сериозни вътрешнопартийни дебати, предварителни вътрешнопартийни избори. Всичко е под погледа на медиите , които отразяват вътрешнопартийните битки не по-малко от последващите междупартийни. Сега във връзка с изборите за Конгрес в САЩ това го виждаме нагледно. Не давам този пример, защото съм привърженик на англосаксонския модел, но това не значи, че не можем да вземем елементи от политическите им методи и прагматика.

⛔Тук всяко инакомислие във вътрешнопартиен план поставя клеймото на позора на всеки дръзнал да каже, макар и плахо, своето несъгласие с ръководството.

Смятам, че идеите могат да се пренесат и извън тесните хватки на партийната олигархия. Но това не е в интерес на партиите.

🇧🇬Демокрацията трябва да я прегръщаме по начин, който и позволява да диша, а не да я убиваме от притягане.

Цвета Галунова