04.05.2024

Добро утро, приятели
Гледам коментарите по нашите тивита относно зависимостта ни от руския газ и установявам следното:
Ако купуваме руски газ от Русия, то ние сме зависими от Русия, но когато купуваме самолети от САЩ не сме зависими от американците. Да ви имам и логиката.

Едно време в арабския свят скандираха „Бойкотирайте американските стоки“, но това не ги направи независими от САЩ. Сега нашите евроидиоти ни карат да скандираме същото „Бойкот на руските стоки“.

Ами то, по тази логика ние сме зависими от Турция, защото купуваме от тях плодове и зеленчуци. Зависими сме от Германия, защото други супермаркети освен немски в България няма. Зависими сме от Полша, защото пилешкото месо идва от тях. Зависими сме от Ирландия и САЩ, защото разчитаме на тях за вноса на говеждо и свинско месо. Зависими сме от САЩ, защото консумираме Кака-кола от тях. Зависими сме от Китай, защото чесъна по българските магазини е китайски. Така е и с картофите, които внасяме от Германия. Лук от Египет. Стари автомобили от западна Европа.

И да се върна към началото на темата. Ако купуваме газ от Русия, то ние сме зависими от нея, но когато купуваме газ от американците няма да сме зависими от САЩ.

Целта е да не купуваме /да не сме зависими/ от Русия, а да купуваме от САЩ и да зависим от тях.
Ами, ако преминем на американска газ, то кой ще ни гарантира, че тия някой ден няма да ни спрат газа? Всички знаем, че САЩ и НАТО са тези, които налагат санкции навсякъде по света за щяло и нещяло. Ако някой ден решат, че по някаква причина решат да ни наложат санкции и спрат газа, ние откъде ще внесем газ, след като сме си отрязали другите възможности?
Е, мислете, приятели.

От мен лек ден: Мажд Алгафари