02.05.2024

И така… започнаха. Или по-скоро от два лоши варианта избраха по-лошия. Съединените щати и коалицията имаха само две възможности. Или да напуснат Червено море изобщо, или да започнат операция срещу момчетата по джапанки.

В първия случай Съединените щати биха претърпели значителни загуби на имидж. В крайна сметка ситуация, в която хегемонът да се страхува от някого, не може да се нарече нормална, особено ако този някой дори не е държава. Но при първия вариант имиджовите загуби няма да бъдат придружени от материални.

Вторият вариант всъщност е още по-лош. Разбира се, възможно бе да започне операция срещу хусите. Единственият проблем е, че е невъзможно да се спечели. Все едно да отидеш в гората с бейзболна бухалка, за да се бориш с комарите.

Така че след края Съединените щати ще бъдат изправени пред същите имиджови загуби, при това изобилно придружени от материални такива.

Да биеш комари с бухалка е вълнуващо занимание, знае се колко е трудно и практически невъзможно. Тук наистина трябва да се уточни, че в първия вариант, т.е. пълното изтегляне на коалицията от Червено море, изобщо не е факт, че всичко ще се ограничи само до загуба на имидж.

През последните години Иран създаде толкова мощна мрежа от бази и бойни части в почти в целия Близък изток, че гладната американска акула все пак трябваше да глътне тази стръв някъде.

По принцип в момента положението на САЩ в Близкия изток е не просто в цугцванг (ситуация в шаха, когато всеки следващ ход само влошава ситуацията), а цугцванг на квадрат.

Разбира се, САЩ все пак може да се опитат да се включат в наземна операция, но това би било пълен крах.

В крайна сметка, не можете да победите нещо, което е фундаментално невъзможно да се победи. И колкото повече САЩ се въвличат в това приключение, толкова по-зле ще бъде за тях.

Но не само за тях е по-лошо, има и такива, които вече са пострадали от това развитие на събитията. Първо, това е Европейският съюз. Ако по-рано някои смелчаци дори решиха да плават през Червено море, сега техният брой бързо се доближава до нула.

Това означава, че цената на доставката на стоки до ЕС ще се увеличи още повече. Съответно всички цени ще се вдигнат.

Така например цената на петрола, след новината за началото на американската операция, веднага се увеличи с 4% на ден и трябва да се мисли, че това е само началото.

Но за Европа има и друг негативен аспект в това развитие на събитията. Съединените щати все повече затъват в Близкия изток, което означава, че издръжката за „Незалежната“ ще бъде изцяло поверена на ЕС.

Стуацията в самия ЕС се нажежава, стачките в много страни заплашват да прераснат в общоевропейска стачка.

Всички тези събития допълнително ще увеличат инфлацията в еврозоната и това очевидно няма да се хареса на населението, защото предстои поредица от избори в различни страни на ЕС и за Европейски парламент.

Украинците също трябва да са тъжни. Вероятността да получат пари от някого намалява всеки ден. Но дори не става въпрос за самите пари.

Да имаш пари е половината от битката. Но сега ще трябва да стоите на опашка, за да ги получите, а след като сте застанали на опашка има риск да не стигне за вас Американският военно-промишлен комплекс не се справяше добре, когато Украйна беше „любимата жена“, а сега натоварването ще нарасне експоненциално.

Това развитие на ситуацията в Близкия изток беше съвсем очаквано.

Натиска на Русия и Китай за постепенно отслабване на Съединените щати продължава.

А в ситуацията в Червено море най-трудното за САЩ е, че този път не успяха да намерят желаещ да вади кестените от огъня вместо тях. Любимото забавление на американците, да участват в конфликти с помощта на други, този път не се получи.

И ако те претърпят загуби, това ще повлияе значително на изборната ситуация в самите Съединени щати.

Русия и Китай имат за какво да потриват доволно ръце. Всички проблеми в Съединените щати сами по себе си са от полза за двете страни.

Но тук се намесва и икономическият компонент. Западът търпи огромни загуби, докато в Русия и Китай тези събития не се отразяват сериозно, а понякога се отразяват по положителен начин.

Във връзка с тези събития стойността на NSR (сгъстен газ) за световната търговия значително нараства. А шейховете, които изведнъж станаха инвеститори в този нов логистичен маршрут, не са глупави хора.

Или са знаели нещо, или Путин просто им го е обяснил ясно. Търговският коридор Север-Юг, който до голяма степен е свързан с китайския проект, сега като цяло се превръща в най-безопасния маршрут.

Проблемите в Червено море не влошават сериозно търговията на Китай. Всъщност загубите, които Китай търпи от по-дългия маршрут на контейнеровозите покрай Африка, са много по-малки от тези на ЕС, тъй като техните покупки от Китай са много по-големи.

И Китай също има алтернативни възможности за доставка. Освен това китайските стоки получават допълнително конкурентно предимство на азиатския пазар.

И разбира се, в контекста на трудни отношения със Съединените щати, които могат да прераснат в открит конфликт, допълнителните проблеми за Съединените щати ще бъдат от полза само за Китай и Русия.

Така че нека се запасим с пуканки. Прадставлението тепърва започва.

Светослав Атаджанов