17.05.2024

Екатерина Димитрова

„Но Той ми рече: стига ти Моята благодат: защото силата Ми се в немощ напълно проявява. Затова с много по-голяма радост ще се хваля с немощите си, за да се всели в мен силата Христова (…) понеже, кога съм немощен, тогава съм силен”
(Второ послание на св. ап. Павла до Коринтяни 12:7-10)

Чета библията, чета я често! Не като религиозно четиво, а като притчата на ЖИВОТА. Библията не се чете, библията се РАЗЧИТА. Всеки намира своето, нужно му послание, за да осмисли живота си. ШАРЛ ПЕРО на възрастните… Приказките за УМОЗРИТЕЛНИТЕ.

ШАРЛ ПЕРО – Ммм, да!

Помните ли? Приказките завършват – „с три дни яли пили и се веселили“ Всеки мечтае да стигне до тези свои три дни. Но трябва да направи усилие.

Та в посланието на апостолът, Павел религиозния човек ще прочете едно, осъзнатия човек ще намери себе си.

Разликата между едното и другото е , че религиозния ще произведе бездействие – чакайки някой друг – БОГ да го спаси. Осъзнатият, останал без никакви на пръв поглед шансове и точно поради това, ще предизвика противодействие. Ще заложи на БОГА в себе си – въображение!

Ще произведе креативен подход, изненада и победа!

Не отричам мъдростта в притчата за възрастни БИБЛИЯ. Не отричам мъдростта в приказките на Шарл Перо. НЕ! Харесвам ги! Но като българските приказки, други няма.

Няма!

И ако трябва да сравня библейския разказ за апостола ПАВЕЛ с нещо наше си, бих сложила отсреща онази прекрасна БЪЛГАРСКА НАРОДНА ПРИКАЗКА 🙂

Приказака за НЕВОЛЯТА!

НЕВОЛьО! НЕВОЛьО! Нема я таа ПУСТА НЕВОЛЯ!

А МРЪКНА СЕ ВЕЧЕ!!!!

НАРОДЕЕЕ???

–––––––

Ама как хубаво го е казал НАРОДЪТ! Няма заобикалки и неясноти.

Казал го е. КОЙ?

НАРОДЪТ!!!!

Екатерина Димитрова
из Дневниците на Пълната Нула