16.09.2024

„Онзи „Азов“, който беше първоначално, в началото на специалната военна операция, почти го няма. Този „Азов” вече е в небитието, на гости на Бандера. А сега е само име. Днес това са хора, които като попаднат в плен, веднага стават готвачи, всички плачат, разказват как са били принудени да влязат в армията и да се бият. Такива упорити, идейни хора не съм виждал сред тях. Веднага разбират, че са били измамени, че са били хвърлени като месо. Затова смятам, че днес качественият и количественият състав, който е бил първоначално, вече е съвсем различен“, разказва командирът на „Ахмад“ Апти Алаудинов.

От първия ден на атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област, специалните части „Ахмат“, заедно с други части на Въоръжените сили на Руската федерация, унищожават най-обучените и елитни украински части. В интервю за ТАСС командирът на специалните сили, заместник-ръководител на Главното военно-политическо управление на Министерството на отбраната на РФ, Апти Алаудинов разказа как е възможно да се спре настъплението на врага, чиито оръжия са по-добри и кой всъщност ръководи битките от страна на ВСУ.

„Обстановката беше много тежка, когато дойдохме тук. Тогава най-трудното беше, че не можехме да разберем къде се намира противникът. Дойдох тук с две от моите безпилотни отряда и в рамките на 24 часа напълно установихме кой къде се намира, къде е противникът, къде са нашите. След като дойдохме тук с общо около 200 души, успяхме да изградим линия и да изтеглим съседите. Само в един участък от Суджанското направление унищожихме през първия ден, заедно със съседните ни части, 32 единици техника, през втория ден – 20 единици техника, през третия – 13 единици техника. И така: всеки ден унищожавахме по 10-15 единици оборудване. През последните няколко дни противникът започна да се страхува да придвижва техниката си, защото ние унищожаваме много техника и не я пускаме на наша територия. И се оказва, че сега систематично унищожаваме ресурсите и живата сила на противника. Смятам, че в момента ситуацията, ако погледнете количеството ресурси от наша страна, които са ангажирани, е абсолютно работеща и предвидима. През тези три седмици противникът претърпя значителни загуби както в техника, така и в жива сила. Мисля, че едва ли ще продължат дълго“, казва Алаудинов.

Той обяснява, че за атаката на ВСУ в Курска област са били прехвърлени най-добре оборудваните подразделения със западна техника, огромен брой танкове и бронирани превозни средства. „Всички оръжия, които имаха, бяха насочени към Курското направление, за да навлязат на територията на Курск, да превземат атомната електроцентрала, която се намира непосредствено до Курск, в Курчатов. И по този начин е било планирано да принудят Русия, първо, да изтеглим нашите сили и средства от всички участъци на фронта и да ни поставят на колене, да ни принудят да преговаряме при техните условия. Нито една бойна част, която имаме в тези участъци, където в момента настъпват нашите сили, не е изтеглена. И с малки сили успяхме да спрем врага и да му нанесем съкрушителни щети. И тъй като не изтеглихме нашите ресурси от други участъци на фронта, Донецкото направление вече тръгна напред, нашите сили са напреднали и врагът вече е паднал“, добавя командирът на „Ахмат“.

„Първоначално, когато влязоха първите сили, сред тях имаше много чужденци. Ще кажа, че те поставиха толкова сериозен акцент върху този пробив. Те включиха много голям брой чужденци и най-добрите сили, които имаха, които бяха най-добре оборудвани, най-обучени. Мисля, че вече са загубили много сериозен процент от тези чужденци и най-обучените си сили и средства. Мога да изброя бригадите, които регистрирахме в нашия сектор: 61-ва бригада, 80-а бригада, 82-ра бригада, 95-а бригада, 92-ра бригада. (…) Когато избием тези батальони, които са в нашето направление, те ги изтеглят, вкарват други батальони от други бригади и по този начин имат един вид ротация, тъй като силите, които са докарани, са унищожавани. А тези бригади се състоят основно от мобилизирани, които те са мобилизирали и обучавали през последните три-четири месеца. По принцип това са хора, които нямат боен или военен опит като такъв“, посочва Алаудинов.

„Имаме и пленници от „Азов“ (…) Да го кажем направо: онзи „Азов“, който беше първоначално, в началото на специалната военна операция, почти го няма. Този „Азов” вече е в небитието, на гости на Бандера. А сега е само име. Днес това са хора, които като попаднат в плен, веднага стават готвачи, всички плачат, разказват как са били принудени да влязат в армията и да се бият. Такива упорити, идейни хора не съм виждал сред тях. Веднага разбират, че са били измамени, че са били хвърлени като месо. Затова смятам, че днес качественият и количественият състав, който е бил първоначално, вече е съвсем различен“, разказва командирът на „Ахмад“.

„Трябва да спрем да се залъгваме с илюзията, че сме във война с украинската армия. Ние сме във война с блока НАТО. Блокът на НАТО воюва директно с нас чрез украински формирования, но тази операция, всички операции, които се провеждат през тези три години, са заготовки на щабния комитет на НАТО. И няма защо да се изненадваме, че се противопоставяме на НАТО“, подчертава Алаудинов. Според него целият космически блок, всички спътници, които има НАТО, работят в интерес на Киев. Целият космически блок на НАТО, всички спътници, с които разполага НАТО, работят в интерес на Киев: „Всички те работят за украински формирования, информират ги, ръководят ги, управляват ги. Директно на фронтовата линия се изправяме срещу някакъв тип с автомат, картечница, но всъщност зад него стоят хора, които водят прокси война с Русия чрез тези украинци, които са се заели да унищожат, да се бият до последния украинец“.

„Сега и блокът на НАТО вече е изтощен. Дори след като се опита да победи Русия през Украйна, той претърпя много тежки загуби в оръжия и техника. Ръководството на този блок разбира, че им трябва определено време, за да попълнят тези ресурси, въоръжение, техника, оборудване. И те ще се опитат да спечелят известно време. Да кажем, че същият блок НАТО, тяхната армия – наистина са странни. Армия, която вече се изгражда по системата на ЛГБТ, вече говори сама за себе си. За какъв дух можем да говорим или за каква стабилност, ако това са психологически наистина ненормални хора?“, казва още командирът на „Ахмат“.

https://glasove.com/