28.03.2024

Елена Гунчева - Гривова

Понеже съм яхнала метлата, да уточним някои понятия:
В тълковния речник срещу думата проститутка четем: Жена, която се отдава на мъже за пари; Дотук – ясно.
А сега да попитам – как се нарича жена, която прави секс, за да получи роля в киното или театъра?
Как се нарича жена, която е готова на всякакви компромиси с достойнството и самоуважението си, само и само да докопа някоя роля или да прави кариера?
Как се нарича дори жена, която се жени по сметка?
Не само парите са престация. Определението е същото.
Не мога да разбера наглостта и пълната липса на срам у жени, които заявяват, че за тях е приемливо да ги бият и да мълчат, стига да запазят кариерата си или да се издигнат в нея. Не мога да разбера жени, които заявяват, че са правили насила секс с режисьор, за да получат роля и са я получили. Ами – дали-взели. Определението е същото, сделката е ясна на всички.

И тук искам да покажа моето съчувствие и съпричастност, както и да ги уверя, че не са сами, на всички жени, които гордо са си тръгнали, но не са се продали за по-хубав живот, за роля или за кариера. Които са предпочели да се срине светът им, но не са позволили да ги бият, да се възползват от тях и да ги унижават. Поклон и респект към хилядите българки, които достатъчно са уважавали себе си и са имали морала да не вървят в кариерата си с широко отворени крака. Респект към всички българки, които не са позволили да ги бият – разбирам, да са мълчали от страх, това е човешко, но да мълчиш, защото ще изгубиш работа или роля, е просто….ами пр…утско!

И жертвите на домашно и друго насилие не са лъскавите актриси, които се фръцкат по телевизиите и получават грантове от НПО-та. Жертвите са жени, които нямат избор къде да избягат с детето си, когато човекът, на когото разчитат да ги пази, се прибере и ги пребие. Жертви са жените, които са пребивани заради ревност, без да могат да се защитят. Жертви са жените, пребивани от алкохолици заради едното забавление. Жертви са жените, които предпочитат да поемат ударите те, но да защитят децата си.
А онези, другите…..просто ме отвращават. Защото определението за тях не е жертви, а друго.

Елена Гунчева-Гривова