10.05.2024

Баце държи реалната власт в БГ вече 23 години, още от 2001 г., когато шефът на Лукойл даде 200 бона в зелено на Царя, за да му купи поста „Главен секретар“ на МВР. Няма след Освобождението през 1878 г. друга политическа, индустриална, мутренска или каквато си искате фигура, която да е управлявала толкова дълго у нас, пък и в Европа и САЩ. Безмерната народна любов трябва да си има причина и обяснение, особено към човек, който сам се определя като просссс и аз поне съм изцяло съгласен с него.

Страничният наблюдател би предположил, че по време на този предълъг „мандат“ страната ни е постигнала изключителни успехи в сферата на демокрацията, икономиката, върховенството на закона и човешките права. Да, ама не. Все така сме си на последно място по всички показатели в ЕС, както и когато Баце стана премиер през 2009-а. Фасадни институции, имитация на дейности и тотална корупция по всички етажи и етажчета на изпълнителната и съдебната власт. И двете се крепят единствено на личната почтеност на малцинството чиновници и магистрати, които съвестно си гледат работата. Законодателната пък се прочу като свърталище на уникално прости и посредствени хора. В бизнеса видяхме възхода на олигарси по модифициран руски образец. Щото покрай Путин никой не си купува нещо като „Булгартабак“ за да го закрие и разпродаде на парче. Там ти дават да си олигарх само ако перфектно се грижиш за бизнеса си, поддържаш го в цветущо състояние и правиш регулярно отчисления на батюшката. Иначе се подхлъзваш и падаш неволно от 24-я етаж. След като нищоправеше 23 години и само играеше скечове за пред телевизията,

Баце отново се е устремил към властта. Този път индиректно чрез една помакиня от Гоце Делчев, щото американците го предупредиха по Магинитски, разобличавайки най-близките му хора. Нямам нищо против помаците, сред които имам много приятели и ги намирам за интелигентни и почтени хора. Въпросъте докогат на Баце ще му бъде позволявано да управлява? Пак повтарям – ако бяхме цъфнали и вързали през тия 23 години под скиптъра Му, да го оставим пожизнен генералисимус, като Пиночет и като пукне да му издигнем паметник и да го изпратим с топовни салюти. Като гледам обаче ненаситната лакомия на Баце към властта, няма да е с топовни салюти изпращането му /да е жив и здрав, не му мисля злото/, а с изтрели от храсталаците ако ме разбирате какво искам да ви кажа. Дори и най-успешните политици рано или късно казват – край, до тук бях.

Припомням великите Маргарет Тачър, Роналд Рейгън, Хелмут Кол, дори Михаил Горбачов. Наште посредственяци не се наядоха и докато не дойдат снайперистите спиране нямат.

Емил Василев