29.03.2024

От ФСБ уточняват, че майката и дъщерята са наели апартамент в Москва в същата сграда, където е живеела загиналата и са я следили с автомобил, марка Mini Cooper, съобщава още „Известия“.

Наталия Вовк – Шабан, заподозряна в убийството на журналистката и политически анализатор Дария Дугина, преди време е отишла в Европа като бежанка, но скоро се е върнала, заяви баща ѝ пред РИА Новости.

„Тя беше в Европа. Мисля, че във Франция. Като бежанец. После не й хареса, върна се в Полша, а после в Украйна“, каза той. Според него дъщеря му му се обадила преди няколко дни и споменала, че е в Прибалтика.

„Разговорът беше: „Как си?“ Тя отговори: „Добре съм, добре съм“. Тя общуваше по интернет, скайп или нещо подобно. Тя каза, че е в Литва“, добавя бащата на заподозряната.

Той отбеляза, че не знае как дъщеря му се е озовала в Русия.

Освен това бащата на Вовк потвърди, че тя е служила в украинските въоръжени сили, но не в батальона „Азов „. Според него тя е била уволнена от армията по здравословни причини.

„Тя каза, че са ги завели на стрелбище. Но не знам дали са стреляли там, или не“, каза бащата, като отбеляза, че дъщеря му изобщо не е участвала в така наречената антитерористична операция в Донбас.

На 20 август вечерта журналистката и политически анализатор Дария Дугина загина след взрив. Тя шофираше автомобила на баща си Александър Дугин, който избухна в пламъци на Можайското шосе в Одинцовски район, Московска област. Според следствието в колата е избухнало взривно устройство.

ФСБ установи, че престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби, а извършител е Наталия Вовк, която влиза в Русия на 23 юли заедно с 12-годишната си дъщеря и наема апартамент в къщата, където живее Дугина.

Наталия Вовк

От известно време Вовк следи момичето, за което използва автомобил „Мини Купър“, на който три пъти сменя регистрационните номера. В деня на убийството тя и дъщеря ѝ били на литературния и музикален фестивал „Традиция“ и след като Дугина напуснала събитието, тя извършила контролиран взрив на своя джип Toyota Land Cruiser Prado. След това Вовк и момичето заминават за Естония.

Според хакерската група RahDit 43-годишната украинка преди това е служила в националния батальон „Азов „*, а моминското ѝ име е Шабан.

Президентът Владимир Путин подписа указ за посмъртното награждаване на Дугина с Ордена за храброст.

Източник: РИА Новости

„В деня на убийството Вовк и Шабан са се намирали на литературно-музикалния фестивал „Традиция“, където Дугина е присъствала като почетен гост“, посочват от службата за сигурност.

pogled.eu