02.07.2024

Подкрепям Президента Радев и споделям изказването му в Швейцария:“Политиците, които искат да изпращат още оръжия на Украйна, да подпишат декларация, че ще воюват“.
Радев определи като „истерични“ реакциите на част от политиците заради изказването му, че мирът в Украйна трябва да се постигне със средствата на дипломацията, а не с изпращането на войници. Повтори, че тезите му са принципни и последователни и защитават българския национален интерес:

„Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава – член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Има държави, които казват – вчера го каза и самият генерален секретар – използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря – аз вече имам правото да удрям вас. Според вас това как може да приключи?“.
Всички държави членки на НАТО са въвлечени по един или друг начин в тази война – с разузнавателна информация, предоставяне на оръжие и муниции, както и съветници на територията на Украйна, каза Радев и допълни, че риториката по темата ескалира:

„Това са вече много сериозни неща. Защото Русия отговаря, че си запазва правото да нанесе удари по тези държави. Аз се надявам да не стигнем до това, но трябва здрав разум и от двете страни. Стигне ли се дотам, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент“.
Той посочи, че някои европейски лидери вече открито говорят за натовско присъствие в Украйна и попита реторично как би могла да приключи подобна политика,сподели БНР. Радев добави, че се надява, че медиите няма да пишат, че „президентът е избягал от срещата с Йенс Столтенберг“, който в момента е на посещение в България.

Бих казал,че Президентът съвсем правилно не толерира глупостите на Столтенберг и целия американски слугинаж около него.
Президентът каза, че очаква обществото да си даде сметка за това преди политиците. По думите му управляващите трябва да потърсят пътя към мира, стъпвайки на основите на международното право.
Най-силно поддържам следните му думи:
„Политиците, които искат да изпращат още оръжия на Украйна, да подпишат декларация, че ще воюват“.
Президентът призова политиците, които през живота са стискали в ръка „само детско пистолетче“, да се допитат до експерти, преди да взимат решения.

„Аз призовавам всички депутати и политици, които вземат решения за изпращане на оръжие и ескалация, да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България“, каза Радев,цитиран от изданието „Дневник“.

Йордан Халачев