16.09.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

На древногръцката планина Олимп нямаше бог на Лицемерието. Това бе така, защото всички богове са били такива, като се започне със самия Зевс, царят на боговете.

Същото е и в Париж, тъй като организаторът на държавната церемония на Олимпийските игри заяви, че представянето на карикатура на християнската Тайна вечеря всъщност е „голямо езическо парти, свързано с боговете на Олимп… церемония, която обединява хората, която помирява, но също и церемония, която утвърждава нашите републикански ценности на свобода, равенство и братство.”

В Москва руското правителство беше представено от Мария Захарова, говорител на външното министерство, която заяви , че това, което са направили французите, е „ЛГБТ подигравка със святата за християните сцена – Тайната вечеря – последната вечеря на Христос. Апостолите са изобразени от трансвестити. Очевидно в Париж са решили, че тъй като олимпийските кръгове са многоцветни, всичко може да се превърне в един непрекъснат гей парад. Това не беше краят на света, добави тя, а краят на френската цивилизация и „дъното на река Сена“.

Единственият висш православен духовник, който се опълчи срещу парижкия спектакъл беше Нектарий – митрополит на Корфу, Паксос и Диапонтийските острови в Гърция. В неделната си проповед той не пестееше думи. „Особено страда нашата страна, както и цяла християнска Европа. Въпреки че сме били милостиви от страна на Бог, ние сме в опасност от това демонично състояние. Имаше вакханалия при откриването на Олимпийските игри във Франция, където ни представиха антихриста като злоупотребяващ с божественото и противоестествено възхваляващ пред лидерите на всички държави-членки, а за съжаление и пред нашите собствени .”

Нектарий продължи : „Лидерите на държавите-членки изглежда се наслаждаваха с голяма лекота на този срам и високомерие, подобно на което никога не е било виждано преди в историята на тези славни олимпийски игри, чието начало е в Древна Олимпия, и чийто дух се основаваше на учението на философите и стоиците, като „здрав дух, в здраво тяло“. Ние имаме специална отговорност, поне като гърци, които сме оставили на нациите това духовно наследство на нашата родина и олимпийския дух, както като институция, така и като културно наследство. За съжаление, представителите на този позор принадлежат към LGBTQI общностите и всякакви содомитски лобита, които съзнателно искаха с благословията на ръководителите на страните членки на ЕС да унижат и очернят Христос и елинизма. Ето защо те избраха спортен празник от световна класа, този на древногръцката институция, за да популяризират своите неестествени и необичайни апетити, за да убедят тълпата от хора в тяхната нормалност.”

Папа Франциск II, примас на Римокатолическата църква, не бе направил публично изавление до следобед на миналия петък, 26 юли . Но до края на вечерта, след церемонията по откриването папата нямаше какво да каже по въпроса.

Конференцията на епископите на френската обяви в параграф пет от Изявлението от 7 параграфа, публикувано в събота вечерта. „Ние вярваме, че ценностите и принципите, изразени и разпространени от спорта и олимпизма, допринасят за необходимостта от единство и братство, от които нашият свят толкова отчаяно се нуждае, като същевременно зачитат убежденията на всеки, около спорта, който ни обединява и насърчава мира между нациите и сърцата. Снощната церемония по откриването, организирана от френския COJOP, предложи на света невероятна демонстрация на красота и радост, богата на емоции и универсално приета.“

„Но, тази церемония за съжаление включваше сцени на подигравки и осмиване на християнството, за което дълбоко съжаляваме. Искаме да благодарим на членовете на други религиозни деноминации, които изразиха своята солидарност с нас. Тази сутрин мислим за всички християни на всеки континент, които са били наранени от възмущението и провокацията на определени сцени. Искаме те да разберат, че празнуването на Олимпиадата далеч надхвърля идеологическите пристрастия на малцината артисти.”

Главата на Англиканската църква, архиепископ Джъстин Уелби, беше призован от английски църковници да осъди френското представление. Към днешна дата архиепископът не е казал нищо. Постоянният дом на Уелби е в Нормандия, Франция. За това той беше порицан от член на парламента, който обяви : „Той е длъжен да практикува това, което проповядва.“

Главата на еврейската държава, президентът Исак Херцог, присъства на церемонията по откриването в Париж и присъства на прием при френския президент Еманюел Макрон. „Оценявам вашата работа в борбата срещу антисемитизма и вашия принос за осигуряване на способността на отличната израелска делегация да се състезава с уважение и честност на Олимпийските игри“, каза Херцог.

Френското правителство е създало система от закони, разпоредби и специални полицейски звена за престъпления от омраза, включително мисловни престъпления, насочени към раса, пол и евреи”.

Главният равин на Голямата синагога на Париж и главният равин на Франция не са направили изявление относно религиозното значение на церемонията на Олимпийските игри, или солидарността с християнската общност. Първият наистина обяви на 1 юли : „Днес е ясно, че няма бъдеще за евреите във Франция. Казвам на всички евреи, които са млади, да отидат в Израел, или в някоя по-сигурна страна.”

А мюсюлманската общност във Франция осъди забраната на френското правителство на мюсулманските френски жени спортистки да носят хиджаб на олимпийските състезания.

Християнската и еврейската общност всъщност не казаха нищо съществено…

Светослав Атаджанов