13.05.2024

БОЙКОТ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“! ТОЙ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В НАРОДЕН СЪД!

Историята ще държи отговорен директора на Народния театър за развращаване на естетиката и етиката в националния храм на Мелпомена.

Слагачът Васил Василев допусна от първата сцена на България, както никога досега (дори и във времената на култа и соцреализма), да се бълва цинична политагитация, а пропагандното изкуство да се лансира като норма.

Тези комисарстващи „творци“ не знаят ли, че реалността на спектакъла дефинитивно не може да се смесва, нито да се бърка с извънхудожествения контекст? В коя академия са ги учили, че конюнктурен пасквил като „Хага“, обслужващ интересите и тезите на чужд правителствен режим, има място на националната ни сцена?

Няма лошо да правиш антивоенен театър. Но как се нарича това да поставяш антируски и проукраински театър в националния театър на България? А да превръщаш сакралното пространство на зрителния салон в митинг на феновете на Зеленски с развети украински знамена? Изкуството е коректив на политиката, не резоньор и глашатай на нечия правда.

Емоционално съм свързан с театъра, отрасъл съм зад кулисите на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“, баща ми е поет, драматург и режисьор, майка ми – актриса, и не мога да остана безразличен към подобно кощунство.

Отказвам да издържам с данъците си това позорище. Призовавам Васил Василев веднага да даде оставка. Призовавам всичките си приятели и читатели да бойкотират представленията на Народния театър „Иван Вазов“, превърнат във филиал на украинското посолство в София. Това ще е морален протест срещу политизацията в изкуството.

Знам, че гласът ми е слаб спрямо пропагандната машина, която сега денонощно ще тръби какъв шедьовър се е родил на първата ни сцена, но десетина души дори да предпазя от това самоунижение, пак ще ми донесе облекчение.

Не разбирам защо мълчат творците от трупата на Народния театър, както и останалите български театрали и интелектуалци. Всъщност разбирам, но не ги оправдавам.

P.S. Това на снимката е подсъдимият Путин, изигран кой знае защо от жена-актриса. След финала на Народния съд публиката, съставена от десетки служители в украинското посолство начело с посланичката и розовата комсомолка от ПП Искра Ангелова, както и от украински бежанци, избухнала във френетични аплодисменти…

Недялко Недялков