27.04.2024

Петко Петков

Пазарлъкът и извиването на ръце във властта чрез новото споразумение на ГЕРБ за работа с десницата не е само за регулаторите и новите министри, а за далеч по-важната тема за двете фракции в управлението – спецслужбите, научи „Уикенд”.

От доста време между Бойко Борисов и „Промяната” тлее напрежение заради категоричното искане на Кирил Петков за „реформи в ДАНС и службите”, зад което според ГЕРБ прозирал натиск негови хора да бъдат назначени за директори на силовите ведомства.

Депутати мълвят, че не Кирил Петков, а баща му Петко, познат като „татко Петко”, натискал лостове, за да постави за шеф на родното ФБР депутата Петър Петров. Бившият директор на сектор „Сигурност” в кабинета „Петков” вече е народен представител на мястото на Лена Бориславова. Знае се, че той е и много близък до семейството на Кирил Петков и в частност до втрещяващият татко Петко.

Борисов пък не давал да се издума „Промяната” да сложи ръка на службите, след като под носа на ГЕРБ министър Асен Василев се гласи да присвои под една шапка НАП и агенция „Митници” – секторите, отговорни за приходите в хазната и вече контролирани еднолично от ПП. Татко Петко искал да сложи и ръка на НСО, въпреки че структурата е подчинена на президента Румен Радев, ала шефът на службата за охрана се предлага на държавния глава от изпълнителната власт.

За нов директор на НСО от „Промяната” пробутват Кирил Ценкин – дългогодишен охранител на ВИП-овете в парламента и лична охрана и на Кирил Петков – Просто Киро, докато беше премиер. Ценкин дори стигна високата длъжност зам. вътрешен министър, а издигането си дължал единствено на близостта му до семейство Петкови.

За негово вице в службата за охрана пък татко Петко настоявал да постави Васил Марков – втори гард от екипа, охраняващ синковеца му. Лично Петко Петков изпрати именно Марков да съветва премиера в оставка Николай Денков по сигурността, а според служители на Министерски съвет – да е очи и уши на фамилията Петкови какви ги върши премиерът.

Всичко това било в повече за ГЕРБ и в частност лидера Борисов, който брани със зъби и нокти настоящите шефове на ДАНС и НСО. Лидерът на ГЕРБ и фракцията на Петков се очаква да имат сериозен сблъсък относно бъдещето на службите по време на обсъждането на споразумението именно заради ламтежите на татко Петко, предричат депутати.

narod.bg