07.07.2024

Българите вече сме били богати. Това ни внушава някакъв си анализ на Световната банка.

Явно обаче аз живея в някоя друга България, където нещата не са баш такива. В последните три-четири дни видях три случая на много забогатели българи. И не, нямам предвид човекът с кучето, който проси в подлеза на Хемус или бившата учителка, настояща пенсионерка, която сутрин обикаля около контейнерите да събира вестници. Нямам предвид и дядото отпреди няколко дни в Бистрица, който се бореше за левче, като откровено си призна, че в тази жега си мечтаел за една биричка.

Първият беше в Лидъл. Възрастна жена на касата носеше едно кисело мляко, един хляб и пакет бисквити. Явно етикирането на бисквитите е било подвеждащо (както често се случва в този магазин) и на жената не и достигнаха 20 ст. за да ги плати и поиска да ги върне.

Вторият беше в Котел. На съседната маса седяха мъж и тинейджър. Мъжът притеснено звънеше на няколко телефона да търси свободна квартира за една вечер. И все му отказваха.

От подслушания разговор разбрах, че с детето са дошли за изпит на следващия ден (вероятно в музикалното училище). Детето е трябвало да спи в общежитието на училището, обаче е станал гаф. И търсеха евтина квартира да пренощуват. Накрая намериха някаква стая за петдесетина лева, но това им беше над бюджета. Та решиха да спестят вечерята, че да си платят стаята. А на въпроса на детето – Тате, ама ако все пак огладнея вечерта какво ще правим? На което отговорът беше, ами ще издържиш някак до утре следобяд докато се приберем.

Третият случай беше от вчера. Майка с две малки дечица. И те я кандардисват едното да му купи дъвка, а другото сладолед-диня (мисля, че струваше около левче). А майка им им обяснява, че нямат пари и вече са говорили за това. И тогава по-малкото възкликва – Ама как така нямаш пари за дъвка, като в магазина даде цели шест лева за храна? (в торбичката имаше един хляб и някакъв салам от типа народен). Айде сега се противопостави на тази желязна логика.

Та това е положението в моята България, а не тази на Кристалина, където всички са богати.

Даниел Божилов