08.09.2024

България гори! Българи губят къщите и имотите си. Губят събираното с труд и мъка цял живот. Загубиха доверието си в държавата. Окончателно. Намразиха политиците. Още повече.
Живеем в две Българии. Живеем на различни планети.

Корупционерите говорят за борба срещу корупцията. Нарушителите на закона искат реформа в правосъдната система. Пригласят им многознайковци, които не са влизали в съдебна зала.
Депутатите си гласуват заплати за времето, когато няма да работят – някакви си 10 000 лева на месец, какво му плащаш?! В парламента се цепят, роят, ругаят, губят времето на обществото, пропиляват публичен ресурс. Нямат никаква чувствителност към реалните проблеми и не им пука за болезнените драми на обикновените българи.
А няма модерна техника за гасене на пожарите, няма достатъчно пожарникари, няма стратегия как ще се овладяват природните стихии в близкото бъдеще.

Досега са получени 3 000 сигнала за пожари, казва вътрешният министър, отговорено е на 2600; съществуват много повече огнища, отколкото медиите съобщават.
Кмет ми разказа какво си говорят жителите на едно пламнало селище и доброволците: псуват политиците, отвратени са, не искат да чуват за София; младите се надяват Тръмп да победи в Америка и Светът да се промени.
Страх и Отчаяние! Надеждата изгоря в огнената стихия.

Какви декларации, какви пет лева?! Има си Наказателен кодекс, ако Системата желае да се бори с корупцията. Преди да предлагат каквото и да било на публиката Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков, Атанас Атанасов, Божидар Божанов, Лена Бориславова да се явят на разпити в прокуратурата. Има защо. Има много защо.
Днес да преклоним глава пред пожарникарите и пред доброволците!
Днес да надигнем глас срещу шарлатаните, безхаберниците, политическите шоумени, лапачите и лигльовците от жълтите павета.
Имаме държава за спасяване!

Соня Колтуклиева