16.09.2024

България гори. Ужасяващите снимки на станали на пепел гори, ниви, животни и къщи са навсякъде. Армията също помага за гасене на пожарите, събират се и доброволци.

И в този момент се питам къде ни е държавата? Къде са хеликоптерите, които са предназначени специално за такива случаи. Опс, няма, защото хрантутим украинците. С 80-те милиона, които мекотелото Главчев даде на Украйна, можеше два хеликоптера да се купят. Виждала съм и колите на противопожарна охрана – почти всички са антики. За защитното облекло да не говорим. За това пари държавата няма. Има за Зеленски, за чертежите на самолети на САЩ, за мигранти. Но за България пари няма!

И да попитам все пак – къде са храбрите ни съюзници!? Къде са смелите американски войници, които са се настанили на българска земя? Може ли да обяснят храбрите американски войни защо не си мръднат някои части да помогнат? Нали са съюзници? Или сме съюзници само когато трябва да ви даваме българската земя за вашите интереси? Оня на Козяк поне съчувствие да изрази? Ей така и една символична братска помощ от великия американски народ, бе! Ама истината е, че на великите ни американски съюзници не им пука за българите и за България. Впрочем на нашите политици също не им пука. Те са съсредоточени само върху предстоящата предизборна кампания. Не им пука за нас.

В момента в България има бедствие. Хората по места са ужасени, защото огънят стига до домовете им. И помощ няма. Пожарникарите, войниците и доброволците правят каквото могат и свръх сили. Но усещането, че хората са оставени сами да се справят с бедствието, си остава.

Вече не сме държава, а територия, управлявана от назначавани от САЩ марионетки. А САЩ са известни с това, че не им пука за съюзниците им и не си разглезват колониите.

Жалкото е, че огънят ще погълне труда и домовете на много обикновени българи, но няма да засегне богатите домове на политиците. А те са истинското бедствие. Пожари винаги има. Но някъде и някога имахме държава. Сега усещането е за безвремие и бездържавност.

Елена Гунчева-Гривова