27.04.2024

България е принудена от Урсула Лайнен да купува твърде много дози на Pfizer.
Договорът задължи ЕС с предварително закупуване на 900 милиона дози, с опция за поръчка на още 900 милиона, за доставка през 2022 и 2023 г.

Размерът на поръчката се оказа проблем, като страните от Източна Европа,(Полша поведе инициативата, а писмото беше подписано от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения), се оплакаха по-рано тази година, че са принудени да купуват твърде много дози.

Европейската сметна палата,вчера публикува доклад, обвиняващ ЕК, че отказва да разкрие подробности за личната роля на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в преговорите с Pfizer за най-големия договор за ваксина срещу COVID-19 в ЕС.
Бюджетният надзор установи, че Лайнен е отхвърлила и нарушила съществуващия правилник, за да сключи предварителна сделка с с Pfizer, проправяйки пътя за договор за до 1,8 милиарда дози. За всички останали ваксини сделките, съвместен екип от длъжностни лица от Комисията и седем страни членки, проведе проучвателни разговори и резултатът беше отнесен до Управителен съвет от представители на всички 27 държави-членки на ЕС.

Вместо това самата Фон дер Лайен провела предварителни преговори.Планираната среща на научни съветници, организирана за обсъждане на стратегията на ЕС за ваксините за 2022 г., така е провалена и не се провела.

За разлика от другите договорни преговори, Лайнен отказва да предостави записи от дискусиите с Pfizer под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия или други доказателства. „Помолихме ЕК да ни предостави информация за предварителните преговори за това споразумение“, пишат авторите на доклада. „Такъв обаче не последва.“

Одитният доклад поражда допълнителни опасения относно действията на Фон дер Лайен, само два дни преди тя да произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза.New York Times през 21 г.,съобщи, че лидерът на ЕС е разменил текстови съобщения с Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, в навечерието на сделката. Привидно уютните отношения между висши политически и бизнес лидери предизвикаха недоумение и гняв без резултат.

Ваксините струват по 15,50 евро всяка, което означава, че договорът ще струва близо 30 милиарда евро, ако бъде напълно изпълнен.

Автор: Карло Мартусчели, politico.eu (със съкращения).