16.09.2024

През последните два месеца ме потърсиха десетки граждани да се оплакват от нарушения на общественшя ред от т.нар. бежанци, всъщност мигранти… Последният публично известен случай е пак от района на Женския пазар, където имаше сбиване. На метри от мястото са т.нар. нелегални квартири, където се настаняват мигранти. По-надолу по Опълченска след бул. Сливница почти всяка вечер се събират подобни, викат, крякат по цяла нощ, безчинстват.

Видимо броят на „майките с бради“ се увеличава. Държавната агенция за бежанците заяви през пролетта, че ще започне поетапното изпразване на трите регистрационно-приемателни центъра в София, но това не се случва… Каква изненада… Резултатите от бездействието на държавата са видими. Все по-често в засегнатите квартали (Женски пазар, Лъвов мост, Овча Купел, Толстой и т.н.) се чува думата „тарамбука“. Зрее напрежение, а властта се занимава само със себе си. Крайният резултат няма да е политически коректен.

Жандармерията също изчезна от невралгичните точки, а уж беше за постоянно. Или поне така заяви тогавашният Главен секретар на МВР – СПО е без срок. Месец-два и след това усилените патрули изчезнаха от улиците. А побоищата около Женския пазар, например, си продължават. СДВР упорито прикрива подобни инциденти, за да не избухнело недоволство, забележете.

Почти няма ден без задържани групи мигранти – все млади мъже. Ако държавата не може да опази редовия гражданин и да му гарантира относително спокойствие, за какво ни е в този си вид?

Не е далеч денят, в който пак ще има побой, сбиване или дори убийство с участието на мигранти. Тогава пак ли мерки на пожар и след дъжд – качулка?

Границата с Турция трябва да бъде плътно затворена, ако трябва с участието на армията. Прословутите центрове затворени и изместени на границата извън населените места. Жандармерията веднага трябва да бъде извадена да патрулира денонощно поне в проблемните квартали. Иначе оправия няма!

Карлос Контрера