25.04.2024

Може да бъде изображение с на открито и текстово съобщение

Една от архитектурните забележителности на София става магазин на Кауфланд. Срамно и символично. Ние собствен бизнес нямаме. Като черноработници от колониите се радваме на чуждестранните инвеститори, които ни подхвърлят банани и нископлатена работа. Докато те унищожават всичко или го изнасят.

Приватизацията и реституцията бяха огромни грешки, направо престъпления срещу българския народ. Подиграха се с народа със зелените бонови книжки, а новите мутри на ДС ограбиха заводи, фабрики, цехове, пазари и какво ли още не. Народът си въобразяваше, че някой ще го допусне да има собственост в заводите и предприятията. Наивници. Всъщност тогава, в началото на прехода стана преразпределяне на общото към частното. Помните ли компенсаторните записи – хвърчащи хартийки без активи зад тях, тоест без стойност, които бяха платежно средство за работещи заводи?

Произвеждахме много неща, включително и от тежката промишленост. Селското ни стопанство беше на ниво. Сега ядем ябълки от Аржентина, домати от Турция, дини от Египет. Вместо български заводи, се радваме на немски цехчета за производство на джинджиплякторчета. Радваме се на мултинационалните вериги, които ни пробутват некачествени, но сравнително евтини стоки.
Впрочем знаете ли как е продаден Манхатън? Срещу няколко огърлици с мъниста…….и си спомнете съдбата на тези, които са продали земята си за лъскави дрънкулки.

Елена Гунчева