20.09.2024

Западът изглежда е полудял. В рискова ситуация, вместо да де-ескалира и успокоява, той опитва обратното – все още и още проби, да видим кога бомбата ще гръмне.

Непрекъснато се правят все нови провокации срещу Русия, минават се червени линии, и единствената причина да няма Трета световна, е търпението на Путин.

Това се разглежда като слабост (а не като здрави нерви) и води до следващото – „той нищо не може да направи, само говори, затова дай да го притиснем още“.

Но истината е, че МОЖЕ ДА НАПРАВИ. Русия не само е ядрена сила, но разполага и с огромен неизползван арсенал от конвенционални оръжия. И идеята, че такова чудовище „е беззъбо и страхливо“ е налудничава.

По този начин „още и и още да дразним“, накрая ще има отговор. Това е истината. И западните елити не го осъзнават. Те правят точно обратното на нужното – като има напрежение, то трябва да се успокои, а не да се тества докъде другият може да издържи.

А най-циничното е, че първи ще изядем боя ние – българите. Дето сме най-малко виновни. Руски генерал съобщи, че първите контраудари на ракетни атаки по Русия ще бъдат по базите им в Полша, Румъния и България. И това е правилно. Би представлявало ограничен контра-удар по второстепенна част от НАТО и би оставило възможност на запада да се отдръпне. Удар по САЩ или Великобритания ще бъде със сигурност Трета световна война. Но удар по нас…

И какво излиза – ние ще изядем боя, заради американската политика…

И къде са българските политици да реагират? Няма нито един – дори от опозицията си траят по този проблем. Къде са Възраждане, Величие, БСП, ИТН? Къде са „русофилите“?

Трайкат си всички – едни официално са атлантици, други – тайно – на грантове на съпруги, лелки, чичовци и ортаци…

ЗАПЛАХАТА Е РЕАЛНА. И е правилна. Естествено, че е по-разумно да удариш някое малозначително магаре първо, за да демонстрираш решимост. Хем е удар по НАТО, хем е по някакви колонизирани аборигени, дето да не заболи много (в метрополията).

А аборигенските вождове? Те къде са? Има ли такива неподкупени?

Преди седмици изригна проблемът с убийците-мигранти в Германия, за които бе обвинена България. Нито един политик не реагира. Сега не реагират на реална заплаха да станем пушечно месо при отговор на Русия. Нито един политик не повдига въпроса и не се противопоставя на западни ракети по Русия. Никой не блокира ползването на наша територия за това… Никой дори не задава въпрос…

А боят е съвсем близо… Ще ядем бой, много яко бой, благодарение на американските ни „приятели“…

Добри Божилов, писател

Автор на серията за Задругата, Сенките, Девети, Селфи, Гай Балоний и др.