19.09.2024

Бившият директор на Американския институт за заразни болести д-р Антъни Фаучи, отговорен за справяне с пандемията в САЩ, който твърдеше, че ваксините предпазват от Ковид, а самият той се ваксинира многократно, по някакъв начин се е заразил със свръхредкия вирус „Западен Нил“ точно след като изкара Ковид за трети път.

83-годишният Фаучи е бил хоспитализиран за шест дни и сега се възстановява от болестта, съобщи Washington Post.

Според медията Фаучи няма представа как се е заразил със „Западен Нил“ – болест, пренасяна от комари, която може да причини треска, болки в тялото, диария и обрив – и за която няма ваксина или лечение.

Досега през тази година са регистрирани само 216 случая на зараза при хора със „Западен Нил“ в 33 щата, според американския Център за контрол на заболяванията (CDC). Миналата година 1800 души бяха изпратени в болница със западнонилска треска, като 182 от пациентите са починали.

До средата на 20 век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. През 1999 г. е регистрирана за пръв път и на американския континент.

По-рано този месец бившият здравен съветник на Белия дом Антъни Фаучи разкри, че се е заразил с Ковид за трети път, въпреки че е получил ваксини и бустери шест пъти.

Какви са шансовете малко след това да се зарази с изключително редкия вирус „Западен Нил“? През 2021 г. Фаучи обяви: „Ако се ваксинирате, вие сте защитени“ и „Когато хората се ваксинират, те могат да се чувстват сигурни, че няма да се заразят“.

obektivno.bg