28.04.2024

“Ако беше работило Народното събрание в четвъртък и петък Унгария, нямаше да заговори за налагане на вето за влизането на България в Шенген.”

Това скандално изявление направи тази вечер премиерът Николай Денков пред „Нова телевизия”, прехвърляйки на парламента отговорността за наложеното от Унгария вето върху приемането ни в Шенген в отговор на наложената от България такса за пренос руски газ.

Денков или е с амнезия или умишлено заблуждава обществото.

Защото именно неговото правителство въведе тази такса за пренос на руски газ, въпреки предупрежденията на експерти и дипломати, че това решение на София ще доведе до ответна реакция на Унгария и Сърбия. Точно това се случи!

За да опресним паметта на премиера и за да не бъде в заблуда обеществото – ще припомним как се разви скандалът.

СОФИЯ ПРЕДИЗВИКВА БУРЯ ОТ ГНЯВ СРЕД ДО ВЧЕРА ПРИЯТЕЛСКИ СТРАНИ

На 13 октомври 2023, петъкбългарското правителство въвежда „енергийна вноска“ върху цената на руския природен газ, транспортиран през българската газопреносната мрежа за Сърбия, Унгария, Северна Македония, Унгария и Австрия.

И веднага предизвиква буря от гняв и възмущение сред до вчера приятелските нам страни. Държавните ръководители буквално са втрещени от решението на София, което фактически означава косвен данък, който ще се плаща от крайния потребител в тези страни.

Мерките са включени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от българския парламент.

Премиерът Денков с апломб обяснява, че България има пълното право да наложи тази такса, давайки пример с договора с турската компания „Боташ“, сключен от служебното правителство. В него има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ.

Академикът обаче не споменава, че правителството му въвежда рестриктивната мярка без да е провело задължителните за такава ситуация разговори, с които да уведоми за намерението си държавите, които са по пътя на газовия транзит през България. Кабинетът прави промените на тъмно – при подписани дългосрочни международни договори, без да уважи останалите контрагенти, налагайки фактически акциз за транзит на газ, който ще се начисли на сметкита на обикновените австрийци, сърби, унгарци и др.

Още същият ден наши анализатори предупреждават: „Подобно решение е много спорно и носи за себе си сериозни рискове. То е своеобразно мито върху вноса на руски газ. Такова мито не е съгласувано с останалите страни членки. България няма право да въвежда едностранно вносни такси защото ние сме част от общ европейски пазар“ . (Мартин Владимиров, директор, Програма „Енергетика и климат“, Център за изследване на демокрацията).

„Можем сериозно да си влошим отношенията със Сърбия. Не е е добре да имаме Унгария като враг в ЕС, защото тя така или иначе има обвинения към България, че не прави достатъчно за мигрантския поток”, допълва и доц. д-р Васил Петков.

В правителството обаче се решили, че са измислили гениален ход. Финансовият министър Асен Василев залага с тази мярка приходи от 2 млрд. лв., за да натъкми приходната част на бюджета.

РЕАКЦИЯ НА БЕЗУМИЯТА НА КАБИНЕТА „ДЕНКОВ“ НЕ ЗАКЪСНЯВА

На 15 октомври 2023 година Унгария и Сърбия предприемат стъпки, за да гарантират, че България няма да може да прилага законите за вноса към тези страни. Унгария настоява Европейската комисия да отвори наказателна процедура срещу София заради обявената новага такса върху транзита на руски газ през страната.

На „Дондуков 1“ обаче плуват в доволство, че са намерили начин да прецакат Русия и всички, които ползват руски газ през нашата територия.

На 16 октомври парламентът гласува закондателните промени, внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев Предложението да бъде увеличена таксата за пренос по т.нар. „Балкански поток“ е на Министерството на финансите. Мотивът на ведомството е, че по този начин ще се санкционира Русия. Оказва се обаче, че длъжник в крайна сметка е българската държавна компания, която е трябвало да внесе парите – но това е вътрешната посока на безумното решение.

На 17 октомври 2023 вестник „Файненшъл таймс“ излиза с обширна статия, в която цитира острата реакция на унгарския външен министър. 
“Новата транзитна такса, въведена от българските власти, е „неприемлива“ и е „още един опит да бъдат подкопани енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия“, са думите на Петер Сиярто.

Изданието цитира и българския финансов министър Асен Василев, който обяснява, че целта не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а да се направи по-малко изгодно за „Газпром“ да доставя газ през България.

Ситуацията обаче става още по-абсурдна – позовавайки се на свой източник от управляващите среди в София „Файненшъл таймс“ твърди, че драстичното увеличаване на транзитната такса за „Газпром“ цели „да бъдат принудени Сърбия и Унгария да погледнат в друга посока“, т.е., към други вносители на газ.
И тук вече правителството на Денков здраво нагазва в лука. Излиза, че София иска да „дисциплинира“ други държави по свой образ и подобие – финансовият министър Асен Василев да накара суверенни държави да погазят сключени вече международни договори.

Естествено такова безобразие на международната сцена не се прощава. И българските правителствени талибани много скоро го разбират. За съжаление на наш гръб!

На 18 октомври Унгария и Сърбия излизат с обща декларация срещу решението на българското правителство да обложи транзитния руски газ, обявявайки го като враждебен акт..
Тази „противоречива стъпка“ поставя под риск енергийната сигурност на двете държави, заявяват сръбският финансов министър Синиша Мали и унгарският външен министър Петер Сиярто.
Унгарският външен министър Петер Сиярто стига още по-далеч – той обвинява София в намеса във вътрешните дела на Унгария, нещо за което България никога досега не е посочвана – София винаги е поддържала дълготрайни приятелски отношения с всички балкански и европейски страни.

От българското финансово министерство разпространяват уверенията на министър Асен Василев, че газът за потребителите в Сърбия и Унгария няма да се оскъпи от новата такса за пренос.

С тази такса от една страна ние връщаме конкуренцията на пазара и ние очакваме не да се повишат цените в Сърбия и в Унгария, както беше първата реакция, а всъщност да намалим печалбите на „Газпром“, да намалим средствата, които влизат в държавния бюджет на Русия, за да води войната, и от друга страна създаваме и реална конкуренция с другите източници на газ“, плещи и премиерът Николай Денков.

В типичния си неадекватен стил академикът-химик заявява, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ. И получава адекватния отговор – обвиняват го в непознаване на европейските норми„Европейският съюз не е налагал санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументът на българския министър-председател е напълно неверен. Това решение е в разрез с европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страните членки на ЕС и страните кандидатки“ – се казва в изявлението, подписано от сръбския министър на финансите Синиша Мали и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Вече е напълно ясно – заради глупостта на правителството ще трябва да забравим за Шенген.

Още на 18 октомври в статия по темата написах: „Унгария ще се присъедини към Австрия и блокажът на България за Шенген ще стане още по-стабилен и непробиваем. Това ще се случи със сигурност! И няма никакво значение какви ги говорят у нас Кирил, Асен и Денков – те просто закопават държавата с безумни, абсолютно недалновидни и катастрофални за страната ни решения. Наред с всичките вътрешни скандали правителството на „Продължаваме промяната“ вече нанася непоправима вреда на България и в международен план и то в изключително критичен за света период.
Кирил Петков ни смрази непоправимо с Македония, сега Николай Денков и Асен Василев си скарват със Сърбия и Унгария, след Борисов никой не поддържа връзки с Турция“.

РЕШЕНИЕТО ЗА ТАКСАТА „ПРЕНОС НА ГАЗ“, ПРОБУТАНО ОТ АСЕН ВАСИЛЕВ ПО НОЩИТЕ В ПАРЛАМЕНТА

На 21 октомври Борисов разкрива пред симпатизанти в Русе, че именно финансовият министър Асен Василев стои в основата на скандала с транзитната такса върху газа.

Борисов признава, че депутатите са били подведени да гласуват такова решение.
„Между първо и второ четене на законопроекта ни пробутаха един текст, който ни скарва с всички съседи. Изяснявам – не сме се съгласявали добросъседството с Турция, Унгария, Словакия, Австрия да го разваляме“, оправдава се бившият министър-председател в Русе. И си признава вината – да, сгрешихме и ги гласувахме. Гласували сме да се вдигне цената за „Газпром“, не да се караме със съседите. 
Това е станало след 18 часа вечерта, когато депутатите са били изморени и не са били прецизни към текстовете, които гласуват. Борисов заръча на  Десислава Атанасова: „Задължавам те да следиш този текст в Закона за енергетиката, с който ни скарват с всички държави. Зависим от много държави за Шенген, но ние гласувахме този текст“.

На 26 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за таксите, които се налагат върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

Същият ден Асен Василев заявява:“Таксата върху руския газ не е свързана с Шенген“ и обвинява президентът, че не защитава националния интерес.

Така София не отстъпва, а пък Унгария настъпва.

УНГАРИЯ НИ ПОСИЧА

На 11 декември ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се договарят таксата за пренос на руски газ през България да се отложи, за да не спъне влизането ни в Шенген. Твърде късно е! Стореното не може да се поправи. Унгария защитава интереса си. И ни посича.

На 16 декември унгарското външно министерство съобщава, че Унгария ще наложи вето на влизането на България в зоната за пътуване без контрол с лични документи в ЕС, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ.

В София настъпва паника. Тъкмо да се зарадват в правителството на добрата новина, дошла от Нидерландия, че е готова да вдигне ветото ни за Шенген, от Будапеща идва студен душ.

Борисов звъни спешно на Орбан. Двамата с Мария Габриел уверяват унгарският премиер, че българският парламент ще прегласува закона и таксата ще падне.
Кирил Петков, както винаги плещи небивалици и обявява, че „за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход – тя не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с Европейската комисия“.  Денков говори няколко пъти с Орбан и обещава, че таксата ще бъде премахната – но промяна в позицията на Будапеща няма, защото никой не вярва на София.

Става ясно, че заради глупостите на Асен Василев, неадекватното и високомерно поведение на премиера Николай Денков България е на път да се размине с мечтата “Шенген”.

В София се опитват да се оправдят с ЕК. “Ройтерс“ обаче цитира информационна бележка от икономисти от банковата група „Уникредит“ до клиентите, в която се казва: „Въпреки че таксата има за цел да намали печалбите на „Газпром“, който според споразуменията относно доставката на газ трябва да поемат този разход, тя все пак може да доведе до смущения в транзита и/или по-високи разходи за страните, получаващи газ по този маршрут“.

А страните си пазят интереса.

В парламента депутатите от сглобката пишат спешна поправка на закона, пробутан им от Асен Василев. „Въведената и неплатена още от никого такса за пренос на руски газ през българската газова мрежа отпада със задна дата и държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ няма да плаща натрупаните задължение от 272 млн. лв“. Предложенията са внесени в понеделник от депутатите и лидери на ГЕРБ Бойко Борисов, на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, на „Демократична България Христо Иванов и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

В тях се предвижда премахване на всички текстове, свързани с въведената на 13 октомври енергийна вноска от 20 лв./МВтч върху преноса на руски природен газ през българската газова мрежа – преносна и разпределителна. С преходните и заключителните разпоредби се предвижда задължението за „Булгартрансгаз“ да прави отчисленията в хазната да отпадне със задна дата, като вносителите обясняват, че ретроактивното действие на законите в такива случаи е допустимо“.

В изтеклата седица обаче парламентът, заради баталиите около паметника на съветската армия, имаше само един работен ден, сряда, и поправката не стигна до пленарната зала. Орбан е чакал да види изпълнено обещанието от българските политици. Такова няма и София вчера осъмна с ново вето за Шенген. „Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген“, каза министър Сиярто. Той допълни, че Будапеща ще оттегли възраженията си веднага щом София отмени транзитната такса за руския газ.

Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, оправдаваше се тази Денков. Но не призна грешките на правителството и не пое вината си за пробемите, които създаде на страната. 

Толкова могат днешните български политици.

Нямат политическа подготовка. Жадни са за власт и алчни за пари.

Кабинетът „Денков“ създаде нечувано разделение в обществото, а навън предизвика неуважение и отчуждение. България е изоставена от приятели и съюзници и крета в своето развитие, движена единствено от васалното си поведение.

https://epicenter.bg/