26.04.2024

Признавам си, че не очаквах от Румен Радев да се вслуша в призива ми, който отправих към него на 28 ноември 2022 г.

Тогава, след поредната ми критична статия за лъжите и измамите на Кирил Петков и Асен Василев, се обърнах към държавния глава с думите:

Г-н Радев, вие ни натресохте Кирил Петков, вие трябва да ни спасите от него!
Вие ни казахте, че „ако България има повече министри като Кирил Петков, щеше да изглежда по-друг начин“. Казахте го на 27.10.2021 г. , точно тогава, когато вече се бе саморазправил с ББР и стъпваше уверено на политическата сцена.

Казахте го и заради Вас мнозина българи повярваха, че това е новият месия. Те гласуваха за Кирил Петков, защото вярваха на Вас.
Много членове на БСП след Вашето публично покровителство над Петков, го приеха като чиста монета, като „нашето усмихнато момче“.

Днес, когато виждаме, че Петков се е превърнал в опасна напаст за българската политика, Вие, г-н Президент нямате право да мълчите!
Излезте и кажете на този народ истината за Кирил Петков и за „Промяната”. Кажете я сега, преди изборите. После ще бъде късно!
Поемете своята отговорност като генерал и държавен глава!
Говорете! Отворете очите на онези, които продължават да бъдат заблудени.

Явлението „Кирил Петков” не може да бъде оставено, без да получи адекватен отпор.
Длъжник сте на българското общество, г-н Президент!
В противен случай този нов Остап Бендер ще продължи да издевателства върху политиката у нас.

И ето днес Радев отговори и за първи път пое своята вина за натрисането на „шарлатаните“ Петков/Василев в българската политика:

„Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената на своята доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс на такива хора и допуснах да откраднат надеждите ни за промяна. Една промяна, която българите очакваха отдавна, а получиха лъжа. Но както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания“ – бяха точните и взривяващи думи на президента Румен Радев в Тирана, където той пристигна за среща на върха „ЕС – Западни Балкани“.

Думите на Радев са исторически. Реакцията му – също.

За първи път държавен глава се изправя пред нацията и признава своя грешка, довела до съществена, негативна трансформация на българската политика.

За това се иска мъжество. И Радев го показа!

Явно Петков/Василев вече прескочиха онази граница, отвъд която МЪЛЧАНИЕТО са сблъсква с вътрешните устои за морал, за върховенство на закона, за държавност и за човешка принципност.

Радев прекалено дълго време мълча, допускайки стотици хиляди българи да се подлъжат по онези, които първо него са излъгали. Така негова грешка се мултиплицира, а последиците ѝ са разрушителни за демократичните устои на страната.

Днес Радев направи своята първа крачка за развенчаване образа на тези ШАРЛАТАНИ. Но това не е достатъчно, за да отвоюваме държавата от ИЗМАМАТА и ИЗМАМНИЦИТЕ.

Отговорността на Радев, не свършва дотук. Напротив, сега започва. Щом е казал „А“, президентът трябва да стигне докрай!
Радев трябва да обясни на българите защо се е доверил на тези хора, какво им предоставил във властта и колко ни струват лъжите им.

Думите му от днес трябва да имат и институционални последствия. 

Ако не успеем да свалим маските им, ЛЪЖАТА ще продължи да трови българската политическа система.

Защото такива ШАРЛАТАНИ българската политика не помни в последните 33 години. И само с общи усилия можем да се спасим от тях.

https://epicenter.bg/