17.05.2024

Март 2023 г. Асен Василев критикува бюджета на служебното правителство: „Ако искате да откраднете няколко милиарда от бюджет, трябва да кажете на хората, че е зле и е страшно.“
След което в средата на годината започва да се хвали със засилена събираемост на приходите. Което, разбира се, доказва тезата му, че всъщност служебното правителство нарочно е плашило хората и целенасочено не е искало да събира приходи.

Ноември 2023 г., заглавие в Медиапул, след представянето на бюджет 2024 от Асен Василев: „МФ няма да събере 2.3 млрд. лв. приходи в Бюджет 2023, но догодина ще се стегне“

Поглеждаш средносрочната програма – да, планирани приходи за 2023 г. 69,5 млрд. лв.; очаквано изпълнение 67,2 млрд. лв. Никаква засилена събираемост тоест. А през последните дни Василев обяви, че са изтеглили нов заем в размер на 4 млрд. лв. Влизат с лъжи, мамят няколко месеца, а когато стане ясно, че са лъгали – теглят нови кредити все пак.

Познавам тези хора още от първия служебен кабинет след пандемията. Писах тогава, говорих, цяла сюрия жълтопаветник мина оттук да ми каже, че завиждам, че те са завършили Харвард, пък аз едно просто УНСС. Да ни е честито – и на жълтопаветниците, и на тези, които ги мързи да слушат и или гласуват за фалшиви образи, или берат гъби.

ПП В разходите за отбрана обаче сме шампиони, ще си купим още американски чертежи. Даже надскачаме поставената цел от 2% от БВП.
Ваня Григорова