19.05.2024

Великият украински грабеж ще продължава

Мастилото едва е изсъхнало върху подписа на президента Байдън за прехвърляне на още 61 милиарда долара към черната дупка, наречена Украйна, когато основните медии разпространиха новината, че това не е края в една провалена политика на САЩ. Елитите нямат намерение да спрат този влак, който транспортира богатството от средната и работническата класа към богатата и свързанатa с тях политическа класа.

Ройтерс написа веднага след приемането на законопроекта за помощта, че „Спасителното въже от 61 милиарда долара на Украйна е късо и не е достатъчно“. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл отиде в неделните предавания след приемането на законопроекта, за да каже, че 61 милиарда долара „не са много пари за нас…“ Е, това му е лесно да каже, в края на краищата винаги е по-лесно да харчиш чужди пари!

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба далеч не беше благодарен за 170-те милиарда долара, които САЩ изпратиха досега в страната му. В интервю за списание Foreign Policy при приемането на пакета за помощ, Кулеба имаше наглостта да критикува САЩ, че не произвеждат достатъчно бързо оръжия. „Ако не можете да произведете достатъчно изтребители прехващачи, за да помогнете на Украйна да спечели войната срещу страната, която иска да разруши световния ред, тогава как ще спечелите във войната срещу Китай, който може би е по-силен от Русия?“

Какво ще кажете за едно украинско „благодаря“?

Може би е разбираемо защо украинците са разочаровани. Повечето от тези пари няма да им помогнат да се преборят с Русия. Военната помощ на САЩ за Украйна остави американските собствени запаси от оръжия изчерпани, така че парите ще отидат за създадаване на нови производствени линии, които да заменят оръжията, които вече са изпратени, но унищожени в Украйна. Всичко е в полза за американската оръжейна индустрия. Президентът Байдън призна това, когато каза: „Ние помагаме на Украйна, като в същото време инвестираме в нашата собствена индустриална база“.

Ето защо Вашингтон отчаяно иска да се увери, че ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, влакът-совалка с пари – „САЩ – Украйна“ да не може да бъде спрян от неговите бъдещи администрации. Миналата седмица се появиха новини, че украинското правителство преговаря с администрацията на Байдън за подписване на десет годишно споразумение за сигурност, което ще включи американско финансиране за Украйна за следващите две и половина американски администрации. Това противоконституционно би вързало ръцете на бъдещите президенти, когато става дума за външна политика и би закачило американците на куката за още неизброими милиарди долари, отнети от тях и изпратени на оръжейната им индустрия и на корумпираното украинско правителство.

Американската оръжейна индустрия и нейните мажоретки във Вашингтон са решени да поддържат потока на парите за Украйна, докато не успеят да измислят начин да започнат война с Китай, след като загубиха настоящата война с Русия. Това, разбира се, зависи от това дали ще остане нещо от САЩ, когато димът се разнесе.

Когато президентът Байдън подписа законопроекта за 95 милиарда долара за продължаване на войните в Украйна и Газа и за провокиране на бъдеща война с Китай, той го нарече „добър ден за световния мир“. Да, и „Войната е мир“, „Дългът е нещо хубаво”, „Свободата е робство”. Живеем в Оруелско общество на пост-истината, където милиарди, похарчени за безсмислени войни, „не са много пари“. Но, на агитиращите за войната ще бъде платено, а дългът ще бъде изчистен от данъкоплатците.

Светослав Атаджанов