18.05.2024

Павел Серафимов

Страната ни може да се похвали със способни хора от всички сфери на живота. Макар под чуждо влияние историята ни да е ужасно изкривена, ние можем да се похвалим и с учени, които излизат смело от коловоза. За това си действие обаче те плащат висока цена.

Понякога, откритията им, макар и сензационни, остават в сянка и правят място на докладите на колеги, които са по-скоро скучни чиновници, отколкото изследователи на миналото.

Точно такава е съдбата на археолога Петър Детев. Той прави неимоверно важни открития, но поради това, че не се съобразява с наложените навремето вярвания, бива неглижиран. Детев открива най-древния модел на колелото, а това преобръща историята в наша полза.

Този учен съумява да види и това, че Тракия и западна Мала Азия реално са неотделими, ако съдим по археологическите следи оставени от древните им обитатели. Най-важното откритие на Детев обаче остава това, че той вижда в нас българите не един появил се през 681 г. народ, а първия цивилизован народ на Европа – народ с хилядолетна история.

Петър Детев напуска този свят през 1980 г., но наследството му не изчезва.

Неговият син Йордан Детев прави всичко възможно откритията на способния археолог да бъдат манифестирани. Така става възможно и едно от най-добрите изказвания на нашия учен да види бял свят.

С този пост представям думите на Детев, надявам се те да са пророчески:

„Вярвам, че един ден българският народ ще се върне към корена си. Тези 7000 г. праистория са по-голямата, а може би и по-добрата част от неговото съществуване. Огромна част от него никога не е напускала тези земи, нито пък е пристигала в тях …“

Казано е простичко и ясно, нали?
Павел Серафимов