02.07.2024

Случилото се недоразумение – Величие в парламента, веднага ме подсети за един изключително илюстративен филм за тази ситуация.

Филмът е от 2006 г., американски е /никак не е случайно/ и се нарича Идиокрация.

В тази истерично смешна комедия Люк Уилсън играе Джо Бауърс – глуповат млад мъж, който не блести с нищо, нито в училище, нито по-късно в работата си. Когато финансиран от правителството /действието се развива в САЩ/ експеримент със замразяване на хора, в който Джо участва, се обърква зловещо, младежът се събужда от криогенен сън през далечната 2505 година.

В този момент от човешката история, изненадващо за самия него, се оказва, че той е най-умният човек на планетата. Не че Джо е поумнял през годините прекарани в непробуден сън – просто останалите земни жители са изтъпяли сериозно. Сега той има уникалния шанс да върне човешката еволюция в старото и русло и да поправи нещата. Всичко е заложено на една карта и Джо няма право на грешни ходове.

Ако продължаваме така – 70 процента да не гласуват, абсурдни политически проекти, плод на социален инженеринг и много пари, ще влизат в НС и ще определят живота ни.

Има и още един обиден за нас факт от появата на такива “величави” проекти. Явно сивите кардинали у нас и външните такива ни смятат за примитиви, които ще клъвнат вмирисаната стръв на кукичката.

Сега ще гледаме идио/то/крация в чист вид, но вече не е филм, а реалност.

И последно – величавият ПОДполковник, настояващ, че полковник му е никнейма /по Фройд това е маркер за тежък комплекс/, а защо не майора или лейтенанта, не ми е непознат. Преди 3-4 години влязохме в спор по злободневни обществени теми и аз не бях съгласна с неговите налудничави тези. Споделих това, без да ол знам епитети за шашавините му, а той ме нарече “злобна, незадоволена”, а после редактира и добави “недоклатена, лелка. “ И след малко – изчака да го прочета, че блокира.

Толкоз за величавия.

Цветеслава Гълъбова