03.05.2024

През последните часове в Русия най-вече по телеграм каналите се разиграва драмата „Пригожин срещу Шойгу“. Към този момент е прекалено рано да се правят всякакви окончателни изводи относно събитията, които „протичат“, преди всичко в резултат на непотвърдена информация в медиите. Само обращението на ген. Суровикин към ЧВК „Вагнер“ може да бъде прието като автентично. Русия не може да бъде победена на фронта. Тя е най-голямата ядрена сила в света. Единственият начин да бъде победена е да се предизвика вътрешен преврат, предателство. В исторически план Русия има огромно наследство по отношение на предателства на най-високо държавно ниво. Темата за „преврат“ в Русия в последно време се коментираше нерядко в западните и руските медии. Трябва да се има предвид, че до този момент не е ясно коя от двете страни провежда PSYOP (психологическа операция). В МО на РФ през последните месеци върви почистване на корумпирани висши кадри. Това не може да не предизвика вътрешни сътресения. Да се счита, че Пригожин е „самостоятелно веселяща се единица“ е прекалено несериозно. ЧВК „Вагнер“ реално е съставена от кадри на ГРУ. Самият Пригожин няма военна подготовка и е само „етикет“. Нещо като Зеленски в Киев. Други командват на бойното поле. Илюзия е да се счита, че специалните служби на страните членки на НАТО няма да се опитат да предизвикат безредици в руското МО в момент, когато ВСУ търпи поражение в контранаступа. Това, че е активирана цялата западна агентура във висшите ешалони на руската власт както казват руснаците „козе понятно“. Към този момент мога да направя следните изводи относно текущата ситуация в Русия и в частност в руското МО:

1. Западните специални служби провеждат широкомащабна подготовка за извършване на дворцов преврат в Москва. Основна цел е свалянето на Путин и завръщане към Елцинова Русия. Цел, която никога не е била тайна. Ползва се контранаступа на ВСУ, който допълнително напряга обикновенните руснаци и ги прави по-лесни за манипулиране и възприемчиви към всякакъв вид информационно-психологически атаки.

2. Руснаците провеждат мероприятие за окончателно извеждане на „светло“ на чуждата агентура във висшите ешалони на властта в Русия. След което ще последва нейното масово неутрализиране. Рисковете са огромни, но времето за Кремъл е разделно. Прави впечатление, че Путин засега не се появява публично да коментира събитията около Пригожин. Оставя обстановката да се развива.

3. Руснаците са имали информация за готвения преврат и са се подготвили да го използват като се включат в развитието на събитията в своя полза. Нещо като свое мероприятие в чуждото мероприятие. Този вариант на хода на събитията ако се окаже верен, то е много трудно да се диференцират двете направления на развитие на ситуацията.

4. На този етап ние получаваме само различни интерпретации на изградена виртуална реалност на медийна основа. Нещо като симулакър. Нищо окончателно потвърдено и доказано. Прибързаните изводи са белег на ниска информационна култура и висока емоционалност. Необходимо е да се разсее инфо-мъглата за да се говори аргументирано с доказателства.

Вероятно през следващите часове и дни обстановката в Русия ще претърпи неочаквани обрати за широката публика.

Боян Чуков