06.05.2024

Знаете ли, когато започнете да се замисляте по-дълбоко върху въпроса, поставен в заглавието на тази статия, разбирате, че той в никакъв случай не е риторичен…
Все пак русофобията е много стара болест, която е имала своите рецидиви през миналите векове. И през последните 30 години с опашка, тя се засади в душите ни много, много активно …
Кажете ми, само преди няколко години можете да си представите в реалността, а не в кошмар, че Алла Пугачова , около за когото имаше анекдот, че това е „велика певица на СССР по време на управлението на дребен държавен служител – Леонид Илич Брежнев … „защо  тя, тази нашата Алла „, ще напусне границите на  бившия съюз?

Вие русофоби ли сте?

Наскоро Москва беше домакин на Първия конгрес на Международното движение на русофилите, на който присъстваха представители на 42 страни по света и много емблематични фигури – например Сергей Лавров , Стивън Сегал и много други. А за негов ръководител бе избран българинът Николай Малинов , лидер на Национално движение Русофили и Българска партия Русофили за Възраждане на Отечеството . Знаково събитие, нали?

Приветствайки участниците и гостите на конгреса, президентът на страната ни Владимир Путин каза следните думи:

„В основата на вашето зараждащо се социално движение са дългогодишните традиции на приятелство и взаимно уважение, които свързват руснаците с други народи. Тези славни традиции бяха запазени дори в най-стръмните повратни моменти в историята.
Високо ценим вашата твърда решимост да се противопоставите на русофобската кампания, желанието ви за развитие на диалога и взаимноизгодното хуманитарно сътрудничество.

А самият Николай Малинов в интервю вчера каза, че за него „да си русофил означава да си патриот на родината си “ . Нищо повече и нищо по-малко!

Николай Малинов

РУСОФОБИЯТА ДА ЗАМЕНИ АНТИСЕМИТИЗМА?

Русофобията, за съжаление, се превърна в най-актуалния проблем на днешния ден. Освен това, както забелязват мислещите хора, той дойде да замени неистовия вековен антисемитизъм. Изглежда, че евреите все още могат да дишат спокойно за себе си! ..

Да, онзи ден, в отговор на призив на представители на Руския еврейски конгрес, Правописната комисия на Комисията на RAS подкрепи идеята думата “ Холокост“ да се напише с главна буква. Но не е ли време да започнем да пишем и думата „русофобия“ с главна буква ?

Вие русофоби ли сте?

В отговор на моя превод на нейната статия „Неблагодарността е най-големият грях” българският журналист, историк и автор Милена  Върбанова ми писа в писмо, в което пише:

„Благодаря ви, че запознахте руските читатели с истината за това кой осквернява руските и съветските паметници в България! И кой насажда дива, бясна, пещерна русофобия! Това са измет, мръсни корумпирани същества – самозваният „политически елит“, който даде страната ни на сатанистите. Национални предатели, които съвсем скоро, най-много след две години, ще бъдат съдени от Народния и Божия съд!
В статиите си често задавах въпроса: „Какви са националните интереси на България в Атлантическия регион – защо влизаме в НАТО?“ До сега никой не ми е отговорил.
Същите сатанински създания завладяха и опустошиха Украйна. Ние в България знаем, че искат да унищожат малорусите. Те се стремят да подложат на взаимно изтребление руснаците и малорусите, които са един и същи народ.
В България, както и в цяла Европа, не се заселиха украински бежанци, а семейства на богати хора, близки до режима на Зеленски. Затова поведението им е отвратително и вбесява всички. Това е огромен проблем за България, защото тези неканени гости се заселват тук и разнасят фашистката зараза. Те ще бъдат ударната сила на „евроатлантическите“ ни управници срещу нашите протести. Украински „бежанци“ често нападат и заплашват русофили българи във Фейсбук – а ние ги храним и държим в хотелите по морето! Един прост българин не е виждал море от тридесет години, защото няма пари за хляб!
Благодаря ви, че преведохте и публикувахте думите ми, които написах, както и публикувахте снимка на моето скромно аз.

Елена Върбанова

Статията ти е отлична и няма нужда от поправка…
В едно не съм съгласен с младия бесарабски българин – че и двете страни са виновни за военните действия. Не виждам никаква вина на Русия в нищо – тя защитава рускоезичното население от геноцид. Вината е изцяло на този сатанински режим, който окупира Украйна след Майдана. И НАТО, САЩ и Великобритания. Но може би тази млада българка е принудена от обстоятелствата да се изразява по-дипломатично.
С най-добри пожелания
Милена Върбанова“

Вие русофоби ли сте?

„ЗАЩО УКРАЙНА Е ПОСТРОЕНА ОКОЛО ОДЕСА?“

Разбира се, отговорих на това искрено писмо от моята българска колежка и на милите й думи по мой адрес!

„Милена , благодаря ти много!
Абсолютно съм съгласен с теб, че нито руснаците, нито украинците са виновни за тези военни действия! За съжаление Русия просто беше принудена да го направи. И САЩ са виновниците. Те просто принудиха едни руснаци да убиват други! Защото лично аз не виждам разлика между руснаци и украинци (както и беларуси)!
Да, с гордост нося украинската фамилия на баща ми! Баща ми е от Одеса (въпреки че Одеса, разбира се, е рускоезичен и много проруски град; въпреки че по някаква причина се смята за Украйна, за което дори писах в „заглавието“ на новия си блог „Няколко Думи за Одеса”: “А защо само около
Одеса е построена тази Украйна?”
А майка ми е рускиня, родом от бреговете на великата руска река Волга. Веднъж зададох този риторичен въпрос на Петър Толстой по нашата централна телевизия, където бях поканен в самото начало на събитията в Украйна:
„Каква част от мен е руснак и каква част е украинец?“
Уви, това е нашата голяма трагедия, за която постоянно говоря в статиите си. Същността на тази кръвожадна човекоядска политика се крие само в три думи на латински: „Divide et impera!“ („Разделяй и владей!“)
Синът ми, за когото питахте, СЪЗНАТЕЛНО избра военната служба! Както казва един от героите на прекрасния съветски филм „ОФИЦЕРИ“:
„Има такава професия – да защитаваш родината!“

Вие русофоби ли сте?

И се гордея с тях! Но, разбира се, днес е голямата ми грижа! Моля се за него, не мога да помогна с нищо друго …
Но е ясно, че така е предопределена съдбата … В крайна сметка неговият прадядо по майчина линия, Иван, превзе Берлин и участва в щурма на Райхстага. А дядо ми Иля, в чест на когото нося това име, е минал през ТРИ войни (Първата световна война, Гражданската война и Великата отечествена война) и е загинал през 1945 г., в самия край на Великата отечествена война, в покрайнините на гр. Берлин, на Кюстринския плацдарм (сега – Кьостшин, по някаква причина представен от нас на неблагодарните поляци…). Там, в Полша, в общ гроб, той беше погребан … Той
умря героично в самия край на войната, в Чехословакия, а братът на баща ми – вече в чин подполковник, носител на Ордена на Александър Невски и много други награди …

Вие русофоби ли сте?

А другият ми чичо, братът на майка ми, мина през цялата война, освободи половин Европа и стигна до Прага! Участва в Парада на победата на 24 юни 1945 г., а след това и в още два юбилейни парада – през 1995 г. и през 2005 г. Той почина преди четири години в Одеса, на 97 години…
Веднъж писах подробно за него. Може би трябва да намерите и публикувате отново това старо интервю с него. В него той говори подробно за историята на нашия род по майчина линия. В кой от ЧЕТИРИНАДЕСЕМТЕ най-близки роднини по мъжки пол, отишли ​​на фронта, оцеляха само ТРИМА! И ЕДИНАДЕСЕТ – умря!
Можете ли да си представите мащаба на тази семейна трагедия? Но в Русия има милиони такива семейства!!! Някой помни ли това днес в една добре охранена и просперираща Европа, освободена от руските войници от нацизма? Русия днес-само мръсотия и хули!!!
Знаете ли каква е статистиката на населението в родната ви България от края на 80-те години до днес? Наполовина е! Бяха 9 милиона, а останаха по-малко от пет (и не е много ясно колко са българите…)
Явно много бедно са живели българите по времето на българо-съветската дружба?! Но сега, когато младите хора бягат от България в други страни, раждаемостта пада пред очите ни, а „простият българин не е виждал морето трийсет години, защото няма пари за хляб“ (както пишеш в т. писмо), животът на българите е просто захар!
Разбира се, това е много болезнено да се говори. Но необходимо!!!

Вие русофоби ли сте?

ДЕН НА НАДЕЖДА И ОБНОВЛЕНИЕ

Днес, 21 март, за всички българи (и не само) е много знаменателен ден, пролетното равноденствие! Пролетен ден! Астрономическата (и астрологическа) Нова година настъпи!

Все пак на 1 март Баба Марта идваше във всяка българска къща. И сложи мартеничка под възглавницата на всеки българин и българка!

Мартеничката е преплитане на бели и червени конци, символизиращи две начала – мъжко (небе, сила, светлина, Слънце, Христос) и женско (кръв, зачатие, раждане, Луна). Обикновено мартеницата при българите е изображение на две фигурки на какавиди, изплетени от конци. Белият мъжкар е персонаж Пижо , а червената жена се казва Пенда !

Пижо и Пенда в Крайбрежния парк на българска Варна

И днес, 21 март, според българските (по-точно южнославянските) традиции и народни вярвания, трябва да свалите мартеничките, които са носили (обикновено на гърдите или китката) от 1 март, и да закачите клонката им на цъфнало дърво (за щастие пролетта е необичайно рано тази година в България). И – пожелайте си нещо! Което със сигурност ще се сбъдне!
Затова желая на всички ЗДРАВЕ, ЛЮБОВ и ВСИЧКИ МЕЧТИ! И, разбира се, най-бързото идване на МИРА!!!

Иля Карпенко

https://dzen.ru/