06.10.2024
victor_papazov_4935377886095349491_original

Виктор Папазов постави под съмнение твърденията на министъра на финансите Людмила Петкова, която вчера заяви, че инфлацията през следващата година може да бъде задържана до 3% на фона на развиващата се тенденция ръстът на разходите да надхвърля нееднократно приходите.

В тази връзка кандидатът за народен представител от „Възраждане“ припомни случая с последния заем, който българската държава изтегли в размер на 8.5 млрд. долара, без нито едно обяснение от страна на правителството за какво ще се харчат тези пари, но ще трябва да се връщат от всички нас.

През последните дни актуална стана и темата за увеличаване на минималната работна заплата. „Аз разбирам хората. Те изнемогват, но ако държавата не вземе мерки, увеличаването на доходите няма как да се случи.“, смята Виктор Папазов. Според него по-високи заплати може да има, ако икономиката започне да произвежда продукти с висока добавена стойност и като държава заемем по-високо място в международното разделение на труда. България произвеждаше електроника, роботи, беше богата и развита страна, докато сега произвежда не автомобили, например, а стелки за тях. С такова производство няма как да сме богата държава и хората да имат високи доходи, посочи Виктор Папазов.

Той припомни успеха, постигнат в Народното събрание, с водещото участие на „Възраждане“ да не бъдат закрити „Мариците“, което ще спаси положението с електроенергията през тази зима, но не и българската енергетика като цяло. Тя беше ударена сериозно със закриването на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, което ни лиши от

възможността да имаме силна икономика, каза Папазов.

Продължаващото напрежение в Близкия изток е възможно в следващите месеци да доведе до много високи цени на петрола и в подобна среда инфлацията няма как да бъде успокоена, убеден е той.

„На всичкото отгоре идва общоевропейска сериозна криза. Сякаш никой не забелязва, че германската икономика колабира. А нали знаете какво се случва с вагоните, когато локомотивът, който отпред ги тегли, дерайлира? Всички сме след него.“, изрази тревога Виктор Папазов.

В отговор на въпрос на водещия как държавата може да помогне на икономиката да се развива на по-високо ниво, той припомни, че България разполага с банка за развитие, която, вместо да дава кредити на фирми и олигархични кръгове около политически партии, трябва да финансира високо технологични и печеливши производства. Промените в резултат на подобна политика не могат да станат за седмица, две или за месец, но когато се случат, плодовете от подобна политика ще траят дълго.

По-бързо може да се реализира нещо друго – промяна в политиката на доходите, предложи Виктор Папазов. Според него левите икономисти много говорят срещу плоския данък, който всъщност е пропорционален, но и те, и всички мълчат за крайно десния данък, който се нарича ДДС.И който най-тежко удря най-бедните и най-беззащитните. Защото те плащат ДДС върху стоките от първа необходимост, върху лекарствата, върху неща, без които не може. „Там е разковничето. Ако искаме да облекчим живота и да го направим малко по-лек за най-бедните, за най-уязвимите, трябва да помислим как да диференцираме този данък.“, заяви още Виктор Папазов.

Той аргументира и тезата си, че България трябва да запази собствената си валута. Първо, защото това е елемент на националния ни суверенитет. И второ, запазвайки лева си, ние можем да влияем върху собствената си съдба. „Започнат ли сериозните сътресения в Европейския съюз, ако сме вътре в еврозоната, ние ще сме тези, които ще платят най- високата цена. Ние сме малките, с които големите няма да се съобразяват.“, предупреди Виктор Папазов.

Той се обърна с призив към всички българи да гласуват. Според някои социологически изследвания почти 50% от негласуващите избиратели не отиват до урните, защото смятат, че вотът е купен или фалшифициран.

trud.bg